Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Nika van den Einden

Interieurarchitectuur
Bachelor
IN BA Nika van den Einden
IN BA Nika van den Einden

De begrepen ruimte

Een onderzoek naar hoe een ruimte niet alleen wordt waargenomen, maar ook begrepen.

Visie

Als ontwerper geloof ik dat je een ruimte niet alleen kunt waarnemen, maar ook begrijpen. Deze fascinatie komt voort uit een constante zoektocht naar hoe een gebouw in elkaar zit. Zodra ik een gebouw binnenkom stel ik mezelf de vragen: “hoe zit het in elkaar?” en “hoe is het opgebouwd?”.

Om een antwoord op deze vragen te krijgen ga ik op zoek naar de constructie van het gebouw. Ik probeer een aangrijpingspunt te zoeken en vanuit daar de constructie te volgen en te bestuderen. De constructie neemt mij als het ware mee door het gebouw. Hierdoor weet het gebouw mij te vertellen hoe het is opgebouwd en wordt het, voor mij en voor anderen, mogelijk om een gebouw te begrijpen. In de hedendaagse architectuur wordt die opbouw vaak weggewerkt, waardoor het voor mij niet meer mogelijk is om een gebouw te begrijpen. Constructie is een essentieel onderdeel van ieder gebouw en zou daarom niet altijd verborgen moeten worden.

Als ontwerper vind ik het belangrijk om orde te scheppen en een gebouw onder controle te krijgen. Hiervoor is het van belang dat de opbouw en constructie zichtbaar zijn. Naar mijn mening begrijp je een gebouw pas, wanneer je weet hoe het in elkaar zit.

Doel

In dit project ben ik op zoek gegaan naar een doelgroep die ook belang heeft bij het zien van de opbouw en het willen weten hoe een gebouw in elkaar zit. Het gaat om een doelgroep die als gevolg van de gasbevingen in Groningen hun vertrouwen in gebouwen zijn verloren en zich daarin niet meer veilig voelen. Deze doelgroep verlangt, net zoals ik, naar het begrijpen van een ruimte.

Ik heb onderzoek gedaan naar hoe ik het vertrouwen terug kan geven en de doelgroep weer veilig kan laten voelen in hun woning. Vanuit dit onderzoek heb ik een case-house ontworpen. In mijn ontwerp is de constructie een zichtbaar onderdeel. Hierdoor weten de bewoners hoe de woning is opgebouwd en kunnen ze met eigen ogen zien wanneer er iets aan de hand is. Daarnaast is er binnen de woning een veilige ‘kern’ gecreëerd. Deze ‘kern’ biedt de mogelijkheid om jezelf terug te trekken wanneer je je onveilig voelt en tegelijkertijd biedt het de mogelijkheid om te openen in veilige situaties.

Door middel van dit ontwerp, waarin de ruimte wordt begrepen, geef ik mijn doelgroep het vertrouwen in gebouwen weer terug en laat ik ze weer veilig voelen in hun eigen woning.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 13 juni 2023

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.