Melisa Ogec

Tussencultuur plek geven
Het opgroeien met twee verschillende culturen, waarin normen en waarden sterk van elkaar verschillen, veroorzaakt moeilijkheden en beïnvloed de identiteit. Ik heb dit ervaren als een emotionele reis die begon met een gevoel van anders-zijn en eenzaamheid.
Pas toen ik beide kanten van deze positie had leren kennen, ontdekte ik de unieke en positieve aspecten ervan. Dit leerproces vereiste openheid en een ruimte voor gesprekken over culturele diversiteit.
Deze reis wordt weerspiegeld in een ruimte bestaande uit drie zones: het ruwe, de tussenruimte en het unieke. Uiteindelijk, in de derde zone vond ik een plek waar ik mezelf kon zijn zonder de verwachting om me aan te passen aan een specifieke cultuur. Deze ruimte, waarin begrip en respect groeien, verbindt verschillende gemeenschappen en versterkt de onderlinge banden met behulp van het contrast en de tussenruimte. Het is een plek van zelfbewustzijn waar individuen zich kunnen uiten en thuis kunnen voelen. Dit is essentieel voor mijn ontwerpen en heb ik ook toegepast in mijn afstudeerwerk.
In de wijk Vinkhuizen in Groningen staan zes flats als torens van culturele diversiteit. De wooncomplexen lijken eerder geïsoleerde eilanden dan een bruisende gemeenschap. Er is minimaal contact tussen de bewoners en de flats. Tussen de flats bevinden zich slechts functionele parkeerplaatsen en ongebruikte natuur: non-plaatsen zonder betekenis en interactie.
Mijn doel is om juist tussen deze flats liminale ruimtes te creëren waar mensen samenkomen en betekenis kunnen geven aan de tussenliggende ruimtes. Daartoe heb ik uitgebreid locatieonderzoek gedaan en met veel bewoners gesproken. Die bewoners hebben verschillende sociale en culturele achtergronden, variërend van jonge gezinnen tot oudere alleenstaanden met een relatief laag inkomen. Ik heb onderzocht wat ontbreekt in de buurt, zoals ontmoetingsplekken die in veel culturen vanzelfsprekend zijn. In Turkije, waar mijn ouders vandaan komen, vind je bijvoorbeeld op bijna elke straathoek een theehuis waar mensen dagelijks samenkomen.
Het opzetten van een verbindingsroute tussen de flats is een goede eerste stap geweest. Het is belangrijk om elkaar beter te leren kennen door activiteiten en gesprekken. Het betreden van een onbekende omgeving en het ontmoeten van nieuwe mensen kan ongemakkelijk zijn, maar door deze contrasten te ervaren, leer je de plek juist meer waarderen en voel je je uiteindelijk meer op je gemak. De route ernaartoe kan dus ruw en ongemakkelijk aanvoelen, terwijl het eindresultaat juist extra uniek en comfortabel is.
De ruimtes bestaan uit verschillende activiteiten waar behoefte aan is in de buurt: een tribune, een luchtbrug met uitzicht op de wijk, een moestuin en een paviljoen als hart van de wijk. Ook is er een speelplaats gemaakt voor de kinderen. Gesprekken ontstaan vaak wanneer mensen samenkomen en ontspannen zitten, daarom heb ik veel ruimte gemaakt voor ontmoeting. Dat draagt bij aan meer begrip en respect voor elkaar door een nieuwe verbindende en levendige wijk.
Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 14 juni 2024
Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.