Marlou Ruwette

Stages
- Eligant Lyceum Zutphen, theaterdocent, lessenreeksen aan jaar 1 en 2 vwo/ gymnasium leerlingen.
- MBO PACT+ Theater Amsterdam, theatermaker, een voorstelling maken met 9 eerste jaar studenten vanuit hun mening over het stigma rondom de MBO student.
- Framer Framed Amsterdam, educatie, een interdisciplinaire workshop ontwikkeling voor middelbare scholieren omtrent een beeldende tentoonstelling.
- Theater Artemis Den Bosch, educatie, school wordt shoppingmall project op een basisschool te Brussel in samenwerking met collectief KAK uit Koekelberg België.
Afstudeervoorstelling
Focus op de leegte
Wie ben je als maker/kunstenaar?
Ik ben een maker die start vanuit eigen fascinaties om vervolgens samen met anderen een voorstelling of presentatie te maken. Met mijn fascinatie als bron zoek ik naar waar de raakvlakken zijn bij de spelers. Ik werk graag samen met kinderen, jongeren en MBO'ers, doelgroepen die theater een eigen stem kan geven. Zo heb ik in 2023 samen met 9 eerste jaar MBO studenten een voorstelling gemaakt over hun ervaringen als MBO student en het stigma wat hier rondom leeft. Theater kan een kracht genereren die het simpelweg vertellen van een verhaal of ervaring overstijgt. De uitwisseling die volgt op een voorstelling is voor mij essentieel, van onschatbare waarde. Met elkaar in gesprek gaan door- en over kunst zorgt ervoor dat er meer begrip ontstaat voor elkaar.
Wat heb je geleerd in je opleiding waardoor je je afstudeer essay hebt kunnen maken?
Mijn stelling is dat iedereen moet blijven spelen. Ik ging op zoek naar de onderbouwing van die mening. Wanneer ik op ArtEZ een onderzoek deed, improviserend op de theatervloer of door het analyseren van bronnen, kreeg ik pas plezier in het proces. Wanneer ik letterlijk speels om mocht gaan met mijn ontdekkingen. Door ze opnieuw te bevragen, op de vloer uit te proberen en mijn spel met anderen te delen. Het spelen, spel op de opleiding en spel met anderen, heeft mijn leerproces verrijkt. Hier heb ik altijd ruimte voor gemaakt. In jaar 2 maakte ik een voorstelling met 3 spelers. Het repetitieproces begon met een uitstapje naar Ballorig; daar speelden we als kinderen. Dit uitstapje gaf het proces vleugels voor het spelonderzoek op de vloer. In de modules Bonding by the beat (over de hiphopcultuur), en de module The future is young (over jeugdtheater), speelde ik graag en veel. Met taal op papier en geluid in de ruimte. Als ik speel met- en in mijn omgeving, door middel van verbeelding en nieuwsgierigheid, ontwikkel ik me op een speelse manier en die ervaring gun ik iedereen. Daarover gaat mijn essay.
Kun je iets vertellen over je stage?
‘Het shoppingmall project’ van Theater Artemis: met een enthousiast en professioneel team ging ik zes weken naar Brussel om, onder de bedrijfsnaam BEAST (Business Education Advanced School Transformation), een basisschool weer echt leuk te maken. Op een ondeugende en speelse manier namen we de school over. Na vele avonturen hebben we het project afgesloten door een diepgaand gesprek te voeren met de leerlingen over wat ze ervaren en geleerd hebben.
Daar waar theater een beleving en zelfs een zes weken durende ervaring wordt, daar wordt veel geleerd. Ik zag hoe gretig de kinderen op de basisschool waar dit project zich afspeelde meegingen in de verbeelding en tegelijk kritisch werden: de reacties van de kinderen zijn eerlijk, direct en brutaal. Soms ondeugend en eigenwijs. Daar word ik heel enthousiast van.
Wat zijn je ambities en toekomstplannen?
Ik heb tijdens mijn studie hele goede, en soms minder goede, ervaringen opgedaan. Een aantal docenten en onderwijsmethodes deden me schrikken. Plekken waar docenten niet respectvol handelden, lesinhouden of methodieken die niet aansloten op de leerlingen of waar geen ruimte was voor de mening van een kind. Mijn ambitie? Ruimte maken voor kunsteducatie en theater. Ruimte voor samenkomst van verschillende mensen, ruimte waar plaats is voor de mening van minderjarigen. Ruimte waarin kinderen, leerlingen en studenten kunnen groeien door kunst. Ik wil jonge generaties laten ervaren dat kritisch zijn niet bestraft maar bevraagd kan worden. Volwassenen geven vorm aan het curriculum van het onderwijs. Wat vinden deze kinderen jongeren hier zelf van? Ik wil met hen samenwerken om een podium te bouwen voor hun meningen.
Waar haal je je inspiratie uit?
Mijn frustraties over de wereld en over wat mensen elkaar aandoen motiveren me om kunst te maken en gesprekken aan te wakkeren. Hier komen verhalen en ervaringen van anderen in het spel. Gesprekken en uitwisselingen brengen mij inspiratie en uiteindelijk tot theatraal materiaal.
Waarom ben jij van waarde voor het werkveld?
Ik weet waar ik voor sta en wil in samenwerking met anderen die (nog) niet gehoord worden een podium bouwen waar zij op kunnen gaan staan. Dat doe ik door kunst, educatie en het stellen van vragen op de relevante plekken hiervoor. Ik ben bereid risico's te nemen om nieuwe vormen van educatie te ontdekken. Nieuwe vormen die aansluiten bij nieuwe generaties om ze de mogelijkheid te geven hun meningen te delen en uit te dagen tot het vergroten van hun wereldbeeld. Kunst hoeft niet altijd ergens over te gaan maar ik wil me ervoor inzetten dat we door kunst in ieder geval meer over elkaar leren en elkaar hierdoor kunnen gaan respecteren.
Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.
Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 7 mei 2024
Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.