Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Marije de Haan
Marije de Haan

 “Just smile and wave boys, smile and wave!” - Pinguins of Madagascar 

Als docent hecht ik veel waarde aan de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen. Zien en gezien worden vind ik daar een belangrijk element voor. Het gevoel hebben dat iemand je ‘echt ziet’ en zich bewust is van de groei die je doormaakt en de onzekerheden waar je tegenaan loopt. Mijn klaslokaal is een plek waar leerlingen kunnen ontdekken wie ze zijn en waar ze op hun eigen niveau en tempo kunnen groeien. Het thema ‘ik en de wereld’ staat er centraal. Leerlingen mogen er vragen stellen en het ‘niet weten’ wordt omarmd. In mijn klaslokaal durven leerlingen fouten te maken en hier vervolgens om te lachen. ‘Falen en opstaan’.

Wat me fascineert is universele pijn. De pijn waar soms geen woorden voor zijn, maar die doormiddel van kunst wel gevoeld én gedeeld kan worden. Ik vind het inspirerend om kracht en kwetsbaarheid hand in hand te laten gaan. Kunstenaars en theatermakers die daarbij aansluiten zijn Erwin Olaf die mij heeft leren kijken, David LaChapelle die mij heeft leren durven, Banksy die mij heeft geleerd te confronteren en veel voorstellingen van toneelgroep Oostpool die mij hebben gemotiveerd om te doen.

Afgelopen jaar deed ik onderzoek naar keuzestress onder jongeren. Dit is uitgewerkt tot een educatieve theatervoorstelling die ik volgend seizoen op middelbare scholen ga spelen. Ook sta ik met een levensgroot doolhof van keuzestress op Festival Woest.

Mijn ambitie is om vooral veelzijdig te zijn en mijzelf de titel creatief ondernemer te kunnen geven. Een beetje van alles. Als een kameleon die zich aanpast aan haar omgeving. Theatermaken, lesgeven geven op het voortgezet onderwijs en bij jeugdtheaterscholen en tot slot zelf maken en spelen.Maar vooral voortdurend doen waar ik gelukkig van word. Positiviteit en zelfvertrouwen. Afstuderen met een trotse glimlach in plaats van met een traan en een zucht. 

Stages

Theatermaker bij Theater de Makkers - Theaterdocent bij Thomas a Kempis college - Educatief theatermaker en theaterdocent bij Kunsteducatie NL. 

Onderzoek

Keuzestress onder jongeren. 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 14 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.