Mara Linde Tieleman

Naam: Mara Linde Tieleman
Geboortedatum: 23-02-2001
Website: https://www.acteursbelangen.nl/acteur/maralinde-tieleman/
Social media accounts: https://www.instagram.com/mara.linde/
E-mail: maralinde.t@outlook.com
Stages: Het Zomeroffer – De Warme Winkel
Afstudeervoorstelling: NUL NUT – Spel: Mara Linde Tieleman Geschreven door: Mimi Wiggers en Mara Linde Tieleman Eindregie: Anna Schoen Dansers: Ece Gamze Çokluk, Marlot Miesen, Jahliyah Kolf en Evy van Elzelingen.
Wie ben je als maker/kunstenaar?
In mijn jeugd werd ik vaak omschreven als een ‘ongeleid projectiel’. Zelf zie ik dan een leguaan voor me met een halsband om. Misschien verstond ik ‘aangelijnd reptiel’.
Pas op de toneelschool voelde ik me echt thuis. Ik bleek geen ongeleid projectiel, maar een eigenzinnige grappenmaakster die het liefst speelt en maakt. Mijn afstudeervoorstelling werd omschreven als lichtzinnig diepzinnig, en dat raakt precies aan wie ik ben. Op een luchtige en speelse manier wil ik tonen wat me diep vanbinnen fascineert.
Ik ben een associatieve maker en speler. Een toneeltekst analyseer ik door die te verbinden met beelden uit films, situaties die ik heb meegemaakt, beeldende kunst – alles wat me raakt of resoneert.
Wat heb je geleerd in je opleiding waardoor je dit werk hebt kunnen maken?
Ik heb leren kijken en bekeken worden. Mijn wereldbeeld is vergroot. Ik heb de woorden gevonden om mijn mening te delen en de vormen om het theatraal te
maken. Ik heb mensen ontmoet die ik mijn leven lang ga liefhebben. Ik weet nu mijn creativiteit te sturen naar concrete plannen.
Kun je iets vertellen over je afstudeervoorstelling?
In NUL NUT onderzoek ik de destructieve neigingen en verlamming van de mens via speelse monologen die wanhopig, maar liefdevol proberen contact te maken en het leven aan te gaan.
Zo vertelt het personage over de scheur in haar plafond die op instorten staat, ontmoet ze een golfballenduiker, ontploft ze in een museum als iemand vraagt of ze even opzij wil voor een foto, en masturbeert ze met een elektrische tandenborstel in het studentenhuis waar ze alleen is achtergebleven.
Wanneer de golfballenduiker vraagt wat ze later wil worden, antwoordt ze: “Als ik mag dromen, zou ik best wel een K-popidool willen zijn.” Halverwege de voorstelling komen er vier dansers op, die samen met haar een K-pop choreografie dansen. Heel even leeft ze in haar droom.
Het publiek is deel van haar zoektocht. Ze durft de vloer te betreden omdat ze weet: ik ben niet alleen. In het museum spreekt ze het publiek rechtstreeks aan en beschrijft wat ze ziet – we mogen even door haar ogen naar de wereld kijken.
De monologen schreef ik samen met Mimi Wiggers (Creative Writing). Voor het eerst in de geschiedenis van ArtEZ studeerden onze opleidingen samen af. Ik vind het belangrijk om mensen met verschillende achtergronden te betrekken in mijn maakproces. Zo heb ik ook gekozen voor dansers die minder bekend waren met theater. Ik geloof dat het publiek door die keuzes een bepaalde openheid ervaart.
Wat zijn je ambities en toekomstplannen?
Mijn plan is om mijn plezier, nieuwsgierigheid en leergierigheid te volgen én ervan te leven. Mijn allergrootste ambitie is om mezelf en de wereld te leren kennen door te spelen. Ik wil mensen, verhalen, tijden en plekken ontmoeten en via mijn spel doorgronden. Als ik mag dromen blijft de rest van mijn leven een toneelschool. Ooit wil ik de hoofdrol spelen in een film van Julia Ducournau.
‘Al die grote artiesten branden de kaars aan twee kanten; zij hebben behoefte aan een bandeloos leven om hun fantasie wat te prikkelen. Maar zij sterven in het armenhuis, omdat ze in hun jeugd niet zo verstandig zijn geweest om te sparen.’ – Madame Bovary van Gustave Flaubert.
Waar haal je je inspiratie uit?
Kunstenaars zoals: James Turrell, Jacques Tati, Rachel Whiteread, Iris van Herpen, Audre Lorde, Marc Chagall, Helen Frankenthaler, Keane (de band), Ottessa Moshfegh, Katie Melua en Julia Ducournau.
Menselijk gedrag zoals: Staande ovaties, telefoongebruik, consent en consumeren.
Tot slot, de woede van de vrouw en hoe die wordt vormgegeven in films en theater.
Waarom ben jij van waarde voor het werkveld?
Ik geloof dat ik van waarde ben voor het werkveld omdat ik in staat ben om werk te maken dat mensen raakt, beweegt en samenbrengt.
Daarnaast voel ik dat mijn generatie acteurs bijdraagt aan een transformatie van het werkveld richting een inclusievere en meer diverse omgeving. Als ik onrecht zie of voel, móét ik daar iets mee. Ik spreek me uit, soms meteen, soms achteraf, maar ik kan het niet negeren. Ik denk dat zulke stemmen belangrijk zijn om van het werkveld een veiligere, eerlijkere en inspirerende plek te maken voor iedereen.
Favoriete quote
"Als ik er niet in slaag hen [andere vrouwen] te erkennen als andere gezichten van mezelf, draag ik niet alleen bij aan elk van hun onderdrukkingen maar ook aan die van mij … Ik ben niet vrij zolang welke andere vrouw niet vrij is, ook niet als haar ketenen heel andere zijn dan die van mij." - Audre Lorde
"Er is niemand te vinden die alleen bekritiseerd of alleen geprezen wordt of zal worden." - De Dhammapada
Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 28 april 2025
Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.