Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
IN AD Macha Eising
IN AD Macha Eising

Nooit meer hetzelfde

Een plek die je hart nodig heeft, maar tot op heden nog ontbreekt. Het is een harde realiteit: één op de drie gezinnen in Nederland wordt geconfronteerd met het verlies van een jong leven. Of het nu tijdens de zwangerschap is of later tijdens de bevalling, het is een pijnlijke ervaring die velen kennen.

Maar ondanks de dit verdrietige fenomeen, wordt er zelden over gesproken. Het lijkt alsof het taboe is. Daarom wil ik een plek creëren waar je je persoonlijk betrokken voelt, een plek waar dit taboe doorbroken wordt. Een plek waar je je verhaal kunt delen met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt. Een plek waar je praat-therapie kunt volgen, waar je begrip en steun vindt. Een plek waar je de tijd kunt nemen om te herdenken, om te rouwen en om te helen.

Op de locatie, waar privacy gewaarborgd is, wil ik deze schaamte doorbreken. Ik wil een veilige haven creëren waar je jezelf kunt zijn en waar je de kracht vindt om verder te gaan, wetende dat je niet alleen bent.

Graag zou ik met mijn ontwerp de schaamte en de eenzaamheid willen doorbreken. Een plek creëren waar je praat therapie kunt volgen, een plek hebt om te herdenken en het rouwproces te ervaren.

Dit rouwproces ervaar je doormiddel van een helling die met een flauwe hellinghoek die je naar boven geleid. Er zijn vijfstappen van het rouwen door Kubler Ross, deze rouwprocesstappen zijn, ontkenning, boosheid, onderhandelen, depressie en acceptatie. Deze stappen lopen nooit lineair, dit heb ik overgebracht naar de hellingbaan, er zijn twee hellingbanen die in elkaar overlopen. Op deze manier kun je je eigen route kiezen.  

De begane grond van de ruimte kan dienen als een therapieruimte waar mensen individuele sessies kunnen volgen of therapie kunnen hebben alleen, met hun partner of anderen. Het delen van ervaringen en gevoelens met anderen kan ook helpen bij het begrijpen en verwerken van de rouw.

Bovenaan de hellingbaan bevindt zich de herdenkingsruimte. Hier kunnen mensen hun eigen kistje hebben waarin ze persoonlijke spullen kunnen plaatsen. Het hebben van een speciale plek buiten het huis om te herdenken kan troost bieden en een gevoel geven van verbondenheid met anderen die hetzelfde doormaken.

Door deze ruimte te creëren, wil ik een omgeving bieden waar mensen zich begrepen voelen, hun emoties kunnen uiten en steun kunnen vinden bij anderen. Met het doorbreken van schaamte en eenzaamheid als belangrijk doel. 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 20 juni 2023

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.