Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Leeloo Lie-A-Fo

Interieurvormgever
Associate degree
IN AD Leeloo Lie-A-Fo
IN AD Leeloo Lie-A-Fo

Thuis op een onbekende plek

Vanaf jongs af aan ben ik al gewend om van plek naar plek te verhuizen. Doordat mijn ouders gescheiden zijn en ik familie over de hele wereld heb wonen ben ik vaak op nieuwe plekken gekomen waar ik voor een langere tijd verbleef. Die nieuwe plek moest ik dan een beetje eigen maken, er een thuis van maken. Nu ik thuis op een zeilboot ben gaan wonen kom ik ook vaker met mensen in aanraking die van plek naar plek gaan. Als je op een andere plek komt wil je je daar natuurlijk thuis en veilig voelen. Toen kwam bij mij de vraag op: ‘Wat zorgt ervoor dat je je thuis kunt voelen op een onbekende plek?’. 

Wat voor mij thuis is, zijn niet zo zeer de mensen die ik om mij heen heb. Ook al is dat natuurlijk wel een belangrijk punt dat je je veilig kunt voelen bij de mensen in je omgeving. Bij mij zit het hem meer in dat ik bepaalde spullen die ik mee heb een plekje kan geven op de nieuwe plek waar ik ben. Een soort, van mijn territorium afzetten, zoals dieren dat doen. Als ik mijn spullen een plekje kan geven voel ik mij al snel thuis op een onbekende plek, maar hoe is dat voor andere mensen? En kan ik een plek creëren waar iedereen zich thuis voelt?

Ik heb hier verder onderzoek naar gedaan en daaruit is dan ook hetzelfde gebleken. Voor mensen die vaak van plek naar plek gaan is een thuis een plek die ze zelf kunnen creëren. Een plek waar je je veilig voelt en je even terug kunt trekken. Mijn doel was dan ook om een plek te creëren waar je je als reizende mens tussen de 18 en 30 jaar, thuis kan voelen met weinig spullen. Een plek maken die helemaal zelf te personaliseren is.

Vanuit dit punt ben ik gaan ontwerpen. Ik ben gaan kijken naar dieren die van plek naar plek gaan. Toen kwam ik terecht bij de nautilus, een inktvissoort die een spiraalvormig huisje heeft. Als het huisje te klein is gaat hij weer naar een andere plek. Dit heb ik als uitgangspunt genomen en heb hier dan ook de vorm en de naam van mijn units uit gehaald, namelijk Septa. Septa is de benaming van de tussenschotten van de schelp van de nautilus. De vorm van mijn units is op die manier geïnspireerd op de vormtaal van de schelp. De unit zelf heb ik van buiten een kalkachtige structuur gegeven om zo een terugkoppeling te geven naar de schelp. Het is kalei gemengd met fonteinkruid (een product waar ik dit jaar al eerder mee heb geëxperimenteerd). Aan de binnenkant wil ik dat het een warme uitstraling heeft en heb daarom gekozen voor lichtkleurig hout. Deze is volledig van binnen bedekt met houten latten.

Dit brengt mij bij het volgende punt, de flexibiliteit in de Septa. Ik wil bovendien dat iedereen het kan aanpassen naar zijn eigen behoeftes. In de Septa kan je op verschillende plekken plankjes uitklappen en van de vloer een zit-/leunobject maken. Hierdoor kan je helemaal zelf je interieur vormgeven. Ook heeft de Septa deuren van dik vilt die werken zoals een tentdoek. Je kan ze naar buiten ombuigen om zo eventueel een buitenruimte te creëren. Verder mag je zelf kiezen hoe je uitzicht wordt in de Septa, want ze kunnen draaien om hun as.

 

Het resultaat hiervan zijn verblijfsplaatsen (Septa) waar mensen tussen de 18 en 30 jaar, die vaak van plek naar plek gaan, kunnen verblijven. Een plek die ze kunnen aanpassen naar hun eigen behoeftes om zo een veilige omgeving te creëren waar ze zich thuis kunnen voelen.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 13 juni 2023

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.