Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Laura Evers
Laura Evers

Kan atmosfeer het lichaam tot bewegen uitdagen?

Scriptie

De invloed van atmosfeer op het welbevinden van de mens
De vraag voor mijn scriptie is; Hoe kan atmosfeer het welbevinden van de mens stimuleren binnen de architectuur? Ik ben mijn onderzoek gestart naar het begrip welbevinden, Welbevinden gaat over de lichamelijke aanwezigheid in een ruimte, het gevoel hier over en de stemming hierbij. Vervolgens ben ik Evidence-based design gaan onderzoeken, dit gaat over ruimtelijke kwaliteiten die van invloed zijn op het welbevinden en de gezondheid van patiënten. Zelf heb ik de ruimtelijke kwaliteiten uitgelicht die ik als ontwerper belangrijk vind. Bij deze term wordt er erg gefocust op verschillende thema’s, maar niet over de samenhang van deze thema’s en over hoe een ruimte aanvoelt en hoe deze wordt ervaren. Daarom ben ik dieper ingegaan op het thema atmosfeer. Van uit verschillende perspectieven ben ik de term atmosfeer gaan onderzoeken en uiteindelijk gaan vergelijken met hoe ik naar hier naar kijk. Atmosfeer gaat over een gevoel of ervaring van een ruimte die je ervaart met heel jouw lichaam en al jouw zintuigen. Deze scriptie is een combinatie van een analytisch onderzoek en een onderzoek meer geschreven van uit gevoel. Daarom kun je op het eind twee stukken lezen over hoe ik ruimtes ervaar en wat ik hier bij voel.

Visie

Ken je dat gevoel dat wanneer je een gebouw binnenloopt het gelijk prettig aanvoelt? Of misschien juist andersom, dat je ergens binnenloopt en je je niet op je plek voelt? Zelf had ik deze ervaring in de gezondheidszorg toen ik hier stageliep. Ik vond de lange witte gangen zonder daglicht en met dichte deuren altijd deprimerend. Op een plek waar je op je kwetsbaarste bent zou de omgeving toch juist rekening moeten houden met jouw gevoel. Voor mij gaat het in een ruimte er niet alleen om de functie het beste te kunnen uitvoeren, maar vooral ook over hoe de ruimte aanvoelt en wat je hier ervaart. Dit is voor mij atmosfeer. Deze ervaring en gevoel doe je op met heel je lichaam, met al je zintuigen. Juist in de zorg vind ik deze ervaring erg belangrijk. Omdat het thema atmosfeer heel erg over het lichaam gaat, ben ik voor mijn afstudeeropgave gaan kijken of atmosfeer kan bijdragen aan het revalidatieproces. Ik ben eerst gaan onderzoeken welke ruimtelijke kwaliteiten het meeste invloed hebben op mijn ervaring en gevoel van een ruimte. De antwoorden die ik heb gevonden zijn voor mij; verhoudingen, licht, temperatuur, materiaal, herhaling/ ritme, contact binnen/ buiten, routing, kleur en geluid. Van uit deze punten ben ik één op één onderzoeken gaan doen met mijn lichaam en deze heb ik vervolgens vertaald naar maquettes. In maquettes heb ik nieuwe antwoorden gevonden die ik vervolgens weer één op één heb getest. Van uit deze onderzoeken heb ik mijn vraag kunnen beantwoorden: kan atmosfeer het lichaam tot bewegen uitdagen? Met de antwoorden die ik heb gevonden heb ik een gebouw ingericht die in het teken staat van het lichaam uitdagen tot bewegen. Ik denk dat ik mijn manier van werken vooral analytisch en onderzoekend kan noemen. Mijn onderzoeken bestaan uit een combinatie van zowel theoretisch onderzoek als onderzoek in de praktijk. Om mij meer te kunnen inleven in de doelgroep praat ik met ervaringsdeskundige of doe ik zelf lichamelijk onderzoek, ik denk hoe beter ik mij kan inleven hoe mooier een ontwerp kan worden. Ik hoop dat ik naar mijn afstuderen nog mooie projecten kan maken voor de gezondheidszorg en dat ik ook vooral mag blijven onderzoeken en leren. 

Doel

Ik hoop met mijn werk te bereiken dat wij als ontwerpen ons meer gaan inleven in de mensen voor wie wij ontwerpen. Dat we meer achter onze computers vandaan komen en dingen gaan ervaren. Ervaren door te praten met mensen, maar ook vooral door te ervaren door dingen zelf uit te proberen. Dit zie je vooral terug in mijn afstudeerwerk, zelf voelen hoe het is om in een rolstoel te zitten of zelf voelen hoe het is om lichamelijk uitgedaagd te worden. Ook hoop ik dat op plekken waar mensen zich kwetsbaar moeten opstellen er ook wordt gekeken naar hoe zij deze ruimte ervaren.

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 28 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.