Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Karlijn Maas

Artisteducator in Theater & Media
Bachelor
Jort Ploos van Amstel
Jort Ploos van Amstel

‘Wees een beetje lief voor jezelf als dat lukt. En als dat nog niet helemaal lukt, wees dan een beetje lief voor jezelf.’
-Tante Agaath

 

Wie ben je als docent/maker?

Ik ben een docent en een maker die waarde hecht aan plezier. Ik hoop voor spelers en leerlingen een plek te kunnen creëren waar alles mag en geen idee te gek of fout is.

Daarnaast vind ik een van de belangrijkste dingen die het vak theater kan meegeven; respect hebben voor elkaar. Ik vind het belangrijk om mee te geven dat jezelf presenteren voor een groep altijd een kwetsbare positie is en dat iedereen die dit doet hier grote waardering en aandacht voor verdient.

Wat inspireert of fascineert je?

Ik ben geïnspireerd als mensen plezier hebben met elkaar en creatief met elkaar nadenken. Ik houd ervan als ik met een groep ben en het ene idee komt na het andere en dat ik dan alleen maar stil hoef te zijn en te knikken.

Ook word ik geïnspireerd door trots en zelfvertrouwen. Ik vind het allermooiste aan theater de spelers op de vloer, die enorme trots voelen omdat ze iets moois hebben gemaakt. Wanneer een amateurvoorstelling is afgelopen en de acteurs met stralende gezichten hun familie begroeten, die zo trots op ze is. En hoe ze elkaar omhelzen en het gevoel delen van samen iets moois hebben neergezet. Dan weet ik waar ik het voor doe.

Ik heb een fascinatie voor taal. Ik houd van mooie of gekke zinnen, vieze en lelijke woorden en doodnormaal taalgebruik. Ik ben gefascineerd door alledaagsheid, herhaling, saaiheid en verveling. Maar ook door het onverwachtse daar doorheen. Een plots dansje of een tong uit je mond. Daar houd ik van.  

Wat is je ambitie/toekomstwens?

Mijn ambitie is om zoveel mogelijk dingen te doen die ik leuk vind en zeker niet alleen te werken.

Ik wil het allerliefst werken om te leven in plaats van leven om te werken. (Cliché, ik weet het. )

En ik hoop dat ik nog heel veel mensen hun zelfvertrouwen mag zien vinden op een podium of in een klaslokaal, spelend voor mensen die aandacht voor ze hebben.

De kunst van het lesgeven aan het allerjongste kind: ‘Wat moet je als docent weten en kunnen, voordat je kunt gaan lesgeven aan peuters en kleuters?’

Al een eind op weg naar het einde van mijn derde jaar van de opleiding bevond ik mijzelf opeens voor een groep kleuters. Ik ging ze een les geven. Ik had een les voorbereid, zoals ik dat altijd deed als ik ging lesgeven, ik begon met de uitleg en merkte al gauw: dit werkt niet. De les werd en ramp, ik had de kinderen totaal niet mee en ik had geen idee wat ik moest doen. Aan het eind van de les had ik zeker 3 huilende kleuters die hard riepen dat ze naar mama wilde.

Na deze les besefte ik me: lesgeven aan kleuters is een vak apart. Dit jaar ben ik hier verder onderzoek naar gaan doen. Wat had ik nodig gehad aan kennis om die les succesvol en voorbereid te kunnen geven? Welke kennis heb je als docent nodig over het allerjongste kind om kwalitatief onderwijs te kunnen bieden aan deze doelgroep?

Ik hoop dat ik met mijn onderzoek inzicht kan bieden aan de opleiding en mijn studiegenoten in hoe het is om les te geven aan kleuters. Ik ben ervan overtuigd dat het grootste deel van de mensen die afstuderen aan een docent opleiding zich op enig moment in hun carrière voor een groep kleuters zullen bevinden. Het lijkt mij heel fijn als deze mensen daar dan op voorbereid zullen zijn. 


Stages:

 
- Regieassistentie bij de voorstelling Midzomernachtsdroom van Jaco van der  Moolen bij Jeugdtheater Hofplein Rotterdam.
- Kinderbegeleiding bij de voorstelling Wolfgang het Wonderjong van Theateralliantie i.s.m. Oostpool.
- Onderwijsstage bij het Vathorst College Amersfoort.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 31 mei 2024

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.