Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
jade borra
jade borra

Eksterzang

Vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog kozen veel Europeanen ervoor hun door de oorlog verwoeste moederland te verlaten, en te migreren naar de andere kant van de wereld. Een dergelijke verhuizing brengt veel spanning met zich mee.
Hoe gaan een Nederlandse moeder en haar jonge zoon om met die spanning, vlak na hun aankomst in het Australische migrantenkamp Bonegilla?

Als maker haal ik veel inspiratie uit de geschiedenis, en dan vooral uit geschiedenis die eigenlijk vrij onbekend is. Vanuit die gedachtegang ben ik begonnen aan mijn meesterproef, een verhaal over de migratiegolf die vlak na de Tweede Wereldoorlog plaatsvond. Veel Europeanen vertrokken vanuit hun moederland naar andere landen, zoals de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, en Australië. Ik heb gekozen om mijn verhaal plaats te laten vinden in Australië; dit omdat ik zelf familie heb die in de jaren '50 van de vorige eeuw naar Australië is vertrokken. Ik heb zes jaar geleden de kans gekregen om het land en mijn familie te bezoeken, en ik voelde een onmisbare klik met Australië.
Tijdens mijn onderzoek heb ik contact gehad met wat van mijn familieleden, die kleine jongens waren toen ze per boot naar een nieuw continent reisden, en met mensen van de Bonegilla Migrant Experience, een plek die geheel gericht is op educatie over de migratiegolf. Zo heb ik met dit onderzoek de band met mijn familie hechter kunnen maken, én een nieuwe fascinatie kunnen opdoen.


Ik hoop met Eksterzang mensen te bereiken wiens familie, of wie zelf de migratie naar Australië gemaakt heeft. Of een migratie naar welk land dan ook. Eksterzang is dan wel fictief, maar ik hoop op een dag de échte verhalen, de échte ervaringen vast te kunnen leggen in beeld, om de stemmen van migranten en hun nabestaanden te versterken.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 20 april 2023

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.