Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Iris Klabbers
Iris Klabbers

Het kind bij de naam noemen

Scriptie:

In mijn scriptie heb ik de Nederlandse norm; dat de vader in een heterorelatie zoals een geregistreerd partnerschap of huwelijk meestal het recht krijgt om zijn achternaam door te geven onderzocht. De scriptie is vernoemd naar het gezegde ‘Het kind moet een naam hebben’ omdat deze uitdrukking wordt gebruikt bij wijze van verontschuldiging. Je wist niks beter te verzinnen dan deze naam. Deze uitdrukking representeert de conclusie van mijn onderzoek; dat toekomstige ouders worden beïnvloed door patriarchale uitingen zoals sociale druk en wetgeving waardoor zij niet beter weten en daarom blind deze norm volgen.  

Visie:

Als feminist behandel ik graag onderwerpen die te maken hebben met seksisme, het patriarchaat en mijn eigen ervaring als vrouw. Deze onderwerpen vind ik belangrijk omdat ik als mens gelijkheid nastreef. Ik zal niet snel het patriarchaat kunnen ontmantelen, maar aangezien ik het als grafisch ontwerper belangrijk vind om sociaal gearrangeerde onderwerpen te behandelen, wil ik met mijn ontwerp dit systeem wel bestrijden. Om het systeem te bestrijden wil ik mensen bewust maken van de ongelijkheid binnen het naamrecht en dit probleem bespreekbaar maken. Mijn fascinatie voor dit onderwerp is ontstaan vanuit de frustratie dat vrouwen niet gelijkwaardig worden behandeld in onze maatschappij.

De frustratie dat moeders eeuwenlang hun achternaam hebben moeten opgeven, als gevolg van het patriarchaat, en dat dit tegenwoordig nog steeds de norm is.

Tijdens mijn onderzoek en ontwerpproces kwam het naamrecht tijdelijk weer in het Europees nieuws. Het naamrecht is namelijk in Italië aan het veranderen waardoor omringende Europese landen zoals Nederland gingen reflecteerden op de eigen wetten. Dat Europese landen bezig zijn met het naamrecht en de seksistische wetgeving hiervan is voordelig voor mijn ontwerp, omdat dit betekend dat steeds meer mensen toe zijn aan verandering.

Doel

Met mijn ontwerp wil ik bewustwording creëren over het naamrecht. Ik wil informatie over de patriarchale uitingen beeldend maken om zo toekomstige ouders wakker te schudden. Met deze informatie daag ik de bezoekers uit om de huidige norm in twijfel te trekken en voor zichzelf na te denken. Ik wil dat mensen gaan reflecteren op de keuze om een achternaam door te geven. Welke achternaam heb jij gekregen? Waarom heb je deze achternaam gekregen? Wat vind jij van de huidige norm dat vooral vaders hun achternaam doorgeven? Welke achternaam zou jij willen doorgeven? En waarom?

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 24 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.