Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Ilse Albrecht Castelein

Interieurarchitectuur
Bachelor
sporteiland
sporteiland

Het streven naar inclusieve steden

Scriptie

Hoe kan architectuur een ruimte maken, die welkom en als een thuis voelt voor iedereen? Mijn scriptie gaat om mijn zoektocht naar de vraag: Hoe kan architectuur een ruimte maken, die welkom en als een thuis voelt voor iedereen? Een vrij lastige onderwerp al zeg ik het zelf, want ie-der persoon is anders en voor iedereen kan het gevoel van welkom voelen of thuis totaal anders zijn. Met het onderzoeken van verschillende theoretische bronnen en met mijn eigen ervaring ben ik tot verschillende conclusies gekomen. Een van deze bronnen is het begrip non-place. The non-pla-ces zijn ruimtes die zich van andere plekken onderscheiden door hun gebrek aan geschiedenis, cul-tuur en identiteit. Het zijn ruimtes waar iedereen zich welkom kan voelen en waar iedereen gelijk aan elkaar is. Ik ben hier dieper op in gegaan, en onderzocht hoe we het gevoel van the non-place op andere plekken ook toegepast kan worden. 

 

Visie

Tijdens de opleiding ben ik steeds meer over mijzelf gaan ontdekken, waarom ik ben zoals ik ben. Op jonge leeftijd ben ik vanuit Mexico geïmmigreerd naar Nederland. Dit heeft veel impact gehad op mijn leven en hoe ik mijzelf heb ontwikkeld als ontwerper. Ik ben twee culturen rijk, maar dat maakt het soms wel dat ik twee culturen heb die met elkaar kunnen botsen en het voor mij moeilijk maken om het gevoel te hebben dat ik ergens bij hoor. Het geeft mij vaak het gevoel dat ik een bui-tenstaander ben in mijn beide landen. Ik ben opzoek naar het gevoel, erbij horen en welkom zijn. En hoe architectuur de mensen kan helpen die zich tussen twee culturen in het gevoel kunnen ervaren dat ze er wel bij horen. En hoe kan door middel van architectuur, de inclusiviteit tussen de multicul-turele personen en het ‘gewone’ Nederlandse volk bevorderen.

Een ruimte die voor iedereen gelijk aanvoelt en waar iedereen zich in welkom kan voelen is moei-lijk vast te stellen. Er is niet één antwoord of oplossing die toegepast kan worden in de architectuur om aan ieders wensen te voldoen. Niemand kan zich thuis voelen bij iedereen. Thuis is iets eigens en een exclusief begrip. Ik ben op verschillende conclusies gekomen die ingrediënten kunnen zijn om ruimtes te ontwerpen waar je er sneller in thuis kan voelen.

Om je ergens thuis te voelen moet een ruimte identiteitsloos zijn en vreemd zijn voor iedereen, zo-dat iedereen een vreemde kan zijn. Voor mijn afstudeer project heb ik onderzoek gedaan naar de verschillende culturen die zich in die stad bevinden. Door elementen uit hun cultuur of identiteit meenemen in mijn ontwerp kunnen de bezoekers zelf invullen wat de plek voor ze betekent, en het liefst wil ik herinneringen hiermee oproepen.

We leven in een tijd waarin onze samenleving multicultureel is geworden, een wereld waar culturen door elkaar lopen in het wonen en samenleven. Mijn afstudeer project speelt zich af in de stad Leeuwarden, de stad waar ik zelf mijn halve leven kom. Ik heb hier voor gekozen omdat de stad wat meer aandacht moet geven aan de multiculturele bevolking dat in de stad woont. De stad is te veel gefocuste of de Fries cultuur waardoor het voelt alsof de rest vergeten wordt.

Met mijn vernieuwende blik naar dit maatschappelijk probleem, hoop ik dat in de toekomst meer aandacht wordt gegeven aan onze multiculturele samenleving. En hoe architectuur een grote rol kan spelen in onze maatschappij meer kleur, welkom gevoel en meer inclusief maken. Nu dat ik ben af-gestudeerd hoop ik dit zelf te kunnen toepassen in het werkveld om zo de toekomst in de architec-tuur in onze samenleving te verbeteren. 

Doel

We leven in een tijd waarin onze samenleving multicultureel is geworden, een wereld waar culturen door elkaar lopen in het wonen en samenleven. Als ontwerper wil ik door middel van architectuur de inclusie in onze multiculturele samenleving bevorderen, zodat mensen zich sneller thuis kunnen voelen. Door het schrijven en onderzoek te doen voor mijn afstudeer project en scriptie, ben ik er achter gekomen hoe belangrijk ik het vind om in een stad te wonen waar de inclusiviteit van cultu-ren en het welkom voelen in openbare ruimtes van belang is. Ik hoop dat in de toekomst meer aan-dacht wordt gegeven aan onze multiculturele samenleving en hoe we met architectuur inclusieve steden kunnen ontwerpen waar iedereen zich welkom kan voelen. 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 20 juni 2023

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.