Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Het Linen Project

De huidige mode-industrie is gericht op economische groei en financiële winst. Het is een markt die steeds goedkopere producten van slechte kwaliteit produceert, onder uitbuitende arbeidsomstandigheden en met een uitputtende impact op ons ecosysteem. Omdat consumenten van het productieproces zijn gescheiden, wordt het steeds moeilijker om een goed inzicht te krijgen in waar de producten die we dagelijks gebruiken en waarmee we ons omringen vandaan komen.

Het Linen Project

Het Linen Project werd geïnitieerd door Crafts Council Nederland en de masteropleiding Fashion Design van ArtEZ. Het doel: onderzoeken of er lokaal en kleinschalig geproduceerd kan worden op een manier die traceerbaar en duurzaam is. Er is een tegenbeweging in opkomst die het stimuleren waard is: mensen hebben steeds meer belangstelling voor de productieprocessen die ten grondslag liggen aan de producten die ze dagelijks gebruiken en consumeren; ze zoeken naar verbinding. Het Linen Project laat zien dat het mogelijk is om gezamenlijk betere mode te maken, van begin tot eind.

Met het Linen Project wordt onderzocht hoe de duurzame productie van vlas, linnen en (linnen)producten nieuw leven kan worden ingeblazen. Het project activeert ‘oude’ kennis, vaardigheden en betekenissen die met de vlas- en linnenproductie samenhangen – en legt daarbij ook een link naar nieuwe technologieën en mogelijkheden. In ruimere zin heeft het Linen Project als doel om een cultureel ecosysteem voor ons huidige modesysteem voor te stellen en te ontwikkelen. Dat is mogelijk door design niet langer te definiëren als slechts een product, maar het te zien als een van de processen in een groter geheel van elkaar aanvullende en versterkende activiteiten, waar we verantwoordelijkheid voor moeten nemen. Samen doen we verkennend onderzoek en activeren we de economische levensvatbaarheid van de kleinschalige linnenproductie in Nederland en op andere plaatsen. Het creëren van betekenisvolle mode in de toekomst is alleen mogelijk als we bereid zijn de uitdaging aan te gaan om nieuwe productiemethodes uit te proberen, en verder te kijken dan we gewend zijn.

Vanuit ArtEZ is de master Fashion Design (Practice Held in Common) betrokken bij het Linen Project.