Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Het bewaken van je tijd: wanneer is het echt genoeg?

Je bent gevraagd om voor een vast bedrag een werk te maken, maar wanneer mag je dan van jezelf stoppen met werken? Zodra er x-aantal uur is gewerkt, of zodra het een magnum opus is geworden? Natuurlijk wil je tevreden zijn over wat er wordt afgeleverd, maar op welk moment besluit je er een punt achter te zetten? Wanneer is genoeg ook echt genoeg? Alumni Tim Bongaerts en Lars Meijer schreven een reeks artikelen met slechts één doel: jouw ondernemerschap verder helpen met praktische tips.

Het bewaken van je tijd: wanneer is het echt genoeg?

Hoeveel afspraken heb jij voor deze week gepland? Of begint het je al te duizelen bij het idee van alle deadlines die nog moeten worden gehaald? Een overzichtelijk idee van de hoeveel tijd die je aan bepaalde activiteiten kwijt bent, kan inzicht bieden in je eigen werkproces. Op welke manier krijg je hier goed zicht op? Als je sommige sites over timemanagement mag geloven, zou je bijna machinaal te werk zouden moeten gaan. Een leven moeten leiden waarin elk moment constant benut wordt. De Franse dichter Paul Valéry schreef ooit: ‘Een gedicht is nooit beëindigt, slechts verlaten’. Op papier een mooi idee, maar hoe kan een kunstenaar volgens deze filosofie dan ooit een opdracht afronden? 

Het is moeilijk om te bepalen wanneer een kunstwerk af is. Het maakproces is voor iedereen anders, en daar komt bij dat velen zich verbonden voelen met hun werk. 
Menig kunstenaar kan zich er moeilijk bij neerleggen als het werk niet hun allerbeste is. Vanwege deze angst bestaat er een kans dat er te lang wordt gewerkt. Voor de zomer spraken wij met schrijver Frederike Luijten, en over deze identificatie zei ze tegen ons het volgende: ‘Wanneer iemand zijn volledige identiteit in het werk legt, neemt de kans op een burn-out toe.’ Daarnaast is er ook de simpele financiële reden om het aantal uur dat je aan een opdracht besteedt in de gaten te houden:

‘Lars en ik deden een paar jaar terug een klus waar we een vast bedrag voor kregen aangeboden. In ons enthousiasme om de opdracht goed uit te voeren, stopten we er steeds meer tijd in. De opdracht was het waard en uiteindelijk hebben we er iets heel moois van weten te maken. Echter, wanneer ik terugkijk op die opdracht, kunnen we een hoop leren van ons timemanagement daar. Als we bij iedere opdracht bereid zijn maar door en door te werken worden we een dief van onze portemonnee. Sommige klussen betalen voor een Mazda, dus hoeven wij geen Maserati af willen te leveren.’ 

Een goed timemanagement zijn kan nogal een onderneming zijn, zodoende hebben wij weer het internet voor je afgestruind naar praktische tips die je helpen een inzicht te creëren in je eigen tijd en agenda: 

Vertaal een vast bedrag naar een uurloon. Mocht je een vast bedrag aangeboden worden, kan het helpen dit te vertalen naar een uurloon (500 euro gedeeld door 15 uur is een uurloon van zo’n 33 euro). Hier hoef je niet altijd strak aan vast te houden, maar zo kan je ervoor waken dat je niet veel meer werkt dan waar je voor betaald wordt.

Een uur extra garandeert geen betere kwaliteit. Langer aan een werk zitten, garandeert niet dat het beter wordt. Vaak kan het beter voor jou en je werk zijn om het even met rust te laten en later, uitgerust en effectief aan de slag te gaan.

Breek het project af in kleine stukken. Wanneer een klus erg groot is, kan het handig zijn om een lijst van kleine activiteiten te maken die je gemakkelijk kunt uitvoeren. Op deze manier werk je eraan, maar wordt het project niet overweldigend.

Luieren hoort erbij. Kunst is niet altijd gebaat bij productiviteit. Sommige taken gaan niet sneller door constant druk op jezelf te leggen. De mooiste ideeën ontstaan immers zodra je rustig de tijd neemt en met je voeten op tafel een beetje wegdroomt.

De handen moeten wapperen. Het kan veilig zijn om aan het begin van een opdracht te blijven hangen in een eindeloze research, alles is immers nog mogelijk! Houdt deze tijd goed in de gaten, want wanneer ga je beginnen met het maken of uitvoeren van de opdracht? Kies twee/drie bronnen, en houdt hiermee je research beperkt.

Niet alles is even belangrijk. Wij weten uit ervaring dat je jezelf gemakkelijk kan verliezen in een minutieus aspect van je werk, terwijl grote, afschrikwekkende taken blijven liggen. Blijf scherp door in de gaten te houden waar je prioriteiten horen te liggen.

Maak een duidelijke afspraak. Besluit ‘s ochtends wanneer de taken voor de dag erop zitten en houd je aan deze afspraak. Er is niets verleidelijkers dan toch nog even een uurtje aan dat ene project te werken, terwijl je eigenlijk naar bed wilt. Wees streng voor jezelf, ook jij verdient rust!

In de creatieve sector lijkt het soms normaal om tot laat door te gaan of vrije dagen op te offeren voor een opdracht. En hoewel dit soms nodig is, is dit idealiter eerder uitzondering dan regel. Het is van belang om je eigen grenzen en tijd in de gaten te houden, zodat jij jezelf niet overschreeuwt. Hopelijk helpen deze tips om opdrachten beter te structureren en meer tijd voor jezelf over te houden. Succes!  

Andere praktische artikelen van Tim en Lars