Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Floris Grondman

Kunsteducatie
Master
Floris Grondman
Floris Grondman

The Sound of the Neurodiverse & Neurotypical 

 
The Sound of the Neurodiverse & Neurotypical is een onderzoek naar hoe muziek een communicatief middel kan zijn om verbinding te leggen tussen neurodiverse*- en neurotypische** mensen. Om emancipatie en wederzijds begrip te bevorderen hebben deelnemers met verschillende achtergronden tijdens een uitgebreide workshop kennis gemaakt met de verbindende kracht van muziek. Deze workshop vond plaats in Cultureel Vulpunt TANKSTATION in Enschede. 
 
* Neurodivers: een verzamelterm voor mensen die neurologisch anders in elkaar zitten dan het gros van de bevolking. Onder neurodiversiteit valt o.a.: ADD, ADHD, autisme, dwangstoornissen, en Gilles de la Tourette 
** Neurotypisch: de tegenhanger van neurodivers. Het is een verzamelterm die gebruikt wordt om iedereen die níet onder de term neurodiversiteit valt te beschrijven 

Visie   

Door mijn ervaring als muziekdocent in het basis- en middelbaar onderwijs heb ik gezien dat er een verbindende kracht in de kunsten mogelijk is. Muziek in het bijzonder raakt namelijk erg diep. Muziek draagt dikwijls een gevoel over aan de luisteraar. Ik wil graag deze kracht gebruiken om een open en meer inclusieve samenleving te creëren. Een samenleving waarin iedereen kan zijn wie ze (willen) zijn. 

Urgentie 

In mijn ervaring zijn de werelden van de neurodiversen en de neurotypischen in zekere zin gescheiden. Beide ‘kampen’ (bij gebrek aan een meer genuanceerd begrip) weten soms niet van elkaars bestaan af. Of ze hebben slechts een bevooroordeeld en globaal idee van wat er zich in de andere groep afspeelt, maar kunnen zich er geen voorstelling bij maken. 

Hier zie ik een groot gemis: naar mijn idee is wederzijds begrip een streven dat niet in een samenleving mag ontbreken. Zeker als het gaat om een onderwerp zoals een anders werkend brein. Een onderwerp waar weinigen chocola van kunnen maken en waarbij velen zich zullen vasthouden aan stereotypen. Genoeg reden voor een hoognodig en onmisbaar onderzoek!  

Doel  

Ik hoop bij te dragen aan een meer verbonden wereld. Een wereld waarin neurodiversen en neurotypischen elkaar begrijpen en respecteren. De een is niet beter dan de ander; het zijn twee kanten van dezelfde munt. Elke met eigen sterke en zwakke punten.   

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 27 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.