Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Femke Jansen

Interieurvormgever
Associate degree
Femke Jansen
Femke Jansen

Vredig verbonden

Voor mijn afstudeerproject doe ik onderzoek naar alleenstaande gevluchte kinderen.  

Met oog op de actuele situatie in Oekraïne neemt deze doelgroep steeds meer toe en het aanbod van opvanggezinnen steeds meer af. Hierdoor moeten deze kinderen vaak tijdelijk verblijven in een AZC. Een plek waar veel angst en trauma heerst. Geen gezonde omgeving om te ontwikkelen dus. Met het verlangen om doormiddel van architectuur bij te dragen aan maatschappelijke thema’s ben ik gaan onderzoeken wat ik voor deze kinderen kan betekenen. Na mijn onderzoek is gebleken dat kwetsbare kinderen behoefte hebben aan verbinding, veiligheid en structuur. Hiervoor heb ik het concept ‘Vredig verbonden’ ontwikkelt. Een 24-uurs opvang waar ze kunnen slapen, spelen en ontwikkelen in een veilige omgeving. De opvang heeft ruimte voor 12 kinderen, dat staat gelijk aan het regelen van 12 opvanggezinnen. Daarbij zitten deze kinderen dus samen waardoor ze veel kracht en steun uit elkaar kunnen halen. Belangrijk hierin is dat deze kinderen zich kunnen terugtrekken in hun eigen veilige omgeving. Om dat te bereiken experimenteer ik met licht, kleur en warm materiaal.  

Door te kijken naar de bestaande kwaliteit van het pand waar het project plaatsvindt zijn er soms weinig aanpassingen nodig om tot een vernieuwend ontwerp te komen. Dit heb ik tijdens mijn afstudeerproject mogen onderzoeken. Door vanuit de balkenconstructie van het pand te werken heb ik echt samengewerkt met het pand waardoor het ontwerp kloppend is bij de ruimte. Deze werkwijze hoop ik in de toekomst voort te zetten.  

Visie  

Door mijn vorige studie in de sociale sector heb ik een verlangen ontwikkeld om architectuur een belangrijke rol te laten spelen in maatschappelijke thema’s. Toen ik werkte in de psychiatrie verwonderde ik mij altijd over de kale, nietszeggende ruimtes waar de cliënten 24 uur per dag doorbrachten. Hoe mooi zal het zijn als een ruimte kan bijdragen aan herstel? Met dit verlangen heb ik ingespeeld op de actualiteit in Oekraïne en daarnaast, niet te vergeten, alle andere landen waar oorlog is. Ik heb onderzoek gedaan naar het effect van licht, materiaal en kleur op kinderen en heb dit toegepast op het ontwerp.  

Doel  

In de toekomst wil ik mijn onderzoek naar ruimtelijke beleving met betrekking op onze mentale gezondheid verder uitbreiden om zo architectuur onmisbaar te maken in maatschappelijke thema’s. Daarnaast hoop ik een duurzame, conceptuele ontwerper te worden die kunst en functionaliteit kan combineren in een ontwerp. Mijn doel is om met mijn werk iets bij te dragen aan de maatschappij en om zo een diepere betekenis te geven aan mijn werk als ontwerper.  

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 29 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.