Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Ester Nienhuis

Interieurarchitectuur
Bachelor
IN BA Ester Nienhuis
IN BA Ester Nienhuis

De kracht van verveling

Al zolang ik mij kan herinneren ben ik op elk moment van de dag bezig geweest om vermaak te vinden in mijn omgeving. Altijd is er een snak naar afleiding geweest die mij uit het dagelijks leven laat verdwijnen en waarin ik volledig op kan gaan in hetgeen dat mij vermaakt. Nu ik ouder word merk ik dat mijn vraag naar vermaak groter is dan ik mijzelf kan beiden. De prikkels die ooit zo interessant waren voldeden mij niet meer en hierdoor werd verveling een groot thema in mijn leven. De verveling werd frustratie en op sommige dagen zelfs woede. Voor een lange tijd ervoer ik de verveling als een last die niet snel genoeg weg kon gaan. Totdat deze ervaringen mij liet beseffen dat de verveling een zelfreflectie was waar ik veel van kon leren. De verveling was een spiegel die mij alleen liet met mijn eigen gedachtes en gevoelens. Ook al werd de verveling als frustratie ervaren, toch leidde het mij naar acceptatie van ongemak, stilte, het leven in het hier en nu, maar de acceptatie van mezelf. Ik wil deze positieve vorm van verveling doorgeven aan mijn medemens en de komende generaties als bouwsteen. Om mij heen zie ik namelijk veel gevolgen van het ontwijken van de verveling. Kijk bijvoorbeeld naar de opkomst van de burn-out door te veel werken, of een laag zelfbeeld omdat mensen hun eigen leven constant vergelijkt met dat van een ander.

In het Italiaans is er een uitspraak ‘Dolce far niente’, wat staat voor de kunst van het niets doen. De Italiaan ziet niets doen als een belangrijke activiteit naast werken, het huishouden en een sociaal leven, terwijl wij het zien als iets wat wij moeten verdienen. Maar waarom moeten wij dat verdienen. Waarom voelen wij ons schuldig na een middag dutje? Waarom voelen wij ons slecht als we genieten van een groot stuk taart? Wij ‘moeten’ vooral veel en daarom genieten we minder. Dolce far niente staat ervoor dat genieten, rustig aan doen en in het hier en nu leven ook belangrijk is. Dit slaat voor mij de spijker op zijn kop. Om deze krachten van de verveling te verwerken in de Nederlandse cultuur heb ik onderzoek gedaan waarin design de weg naar acceptatie van verveling baant.

In mijn toekomst als ontwerper wil ik bepaalde onderzoeken, zoals mijn afstudeerproject over verveling, mij laten inspireren om zo uniek werk te creëren. Thema’s waarover de meningen verdeeld zijn trekken mijn aandacht. Denk bijvoorbeeld aan het minimalisme. Is dit de kracht van eenvoud of is het juist saai? Na mijn afstuderen wil ik op deze thema’s reageren met ontwerpen.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 20 juni 2023

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.