Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Emotionally Durable Design

Het maatschappelijk bewustzijn rond de vele problematische aspecten van de textiel- en mode-industrie is toegenomen en onderstreept de noodzaak van een grondige herstructurering van het modesysteem.

Emotionally Durable Design

Duurzaamheid en de circulaire economie zijn belangrijke thema's in de textiel- en kledingketen en er zijn steeds meer bedrijven die een rol willen spelen in de transitie naar een circulair modesysteem. Het uitgangspunt bij dit project was dat het lineaire wegwerpsysteem onhoudbaar is en dat er een alternatief systeem moet worden ontwikkeld waarin het hergebruiken van grondstoffen, producten en materialen centraal staat.

Het doel van het project Emotionally Durable Design van het ArtEZ Centre of Expertise (CoE) Future Makers in Fashion & Design en het lectoraat Fashion was het begrip emotionele duurzaamheid opnieuw te kaderen en te heroverwegen door het thema duurzaamheid in de dialoog over mode te betrekken. Hierbij werd als case study onderzoek gedaan naar de emotionele waarde van de stoffen van textielfabrikant Vlisco. De rol van design bij het creëren van een emotionele verbinding met modeobjecten, het creëren van een diepere, duurzamere band en een langdurige relatie tussen mensen en objecten, werd uitgebreid verkend. Het idee dat hieraan ten grondslag lag was dat mensen beter voor hun kleding zouden moeten zorgen in plaats van kleding snel te vervangen of weg te gooien, zoals nu vaak gebeurt.

Het project benadrukte het belang van een op waarden gebaseerde benadering, een focus op welzijn bij het stimuleren van duurzamere ontwerpstrategieën en consumentengedrag. Het doel was om emotioneel duurzame ontwerpstrategieën te creëren die de mode-industrie zouden kunnen helpen om het huidige ‘groeidenken’ te doorbreken.