Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Yoran ontdekte MediaMusic via Kunstbende

  • Muziek
BOXOY at Mysteryland
BOXOY at Mysteryland

Yoran Bosch, alias BOXOY, is student in het 1e jaar bij MediaMusic van ons ArtEZ Conservatorium. In 2016 won Yoran de landelijke finale van Kunstbende in de categorie DJ. Via Kunstbende kwam hij ook in contact met ArtEZ. De redactie van ArtEZ interviewde hem.

Kun je vertellen hoe dat ging voor jou als deelnemer aan Kunstbende naar landelijke winnaar bij DJ?
Ik begon op mijn 13e te draaien voor familie en vrienden op feestjes enzo. Toen zag ik dat DJ school Eindhoven in Rijssen, mijn woonplaats, een cursus aanbood. Ik deed daar direct aan mee natuurlijk en via hen kwam ik toen al gauw in contact met Kunstbende. Een jaar later deed ik voor het eerst mee met de wedstrijd DJ van Kunstbende Overijssel. Niets gewonnen. Maar ik ging gewoon door en de tweede keer, ik was inmiddels 14 werd ik tweede. En het jaar daarop, op mijn 15e dus werd ik 1e van Overijssel. Daardoor kon ik door naar de landelijke DJ finale. En die won ik toen, direct de eerste keer. Daarna werd ik voor veel dingen gevraagd, allerlei optredens, maar ik heb bijvoorbeeld ook muziek gemaakt voor de loopjes van het EK hockey. Eén van de prijzen die ik won was een optreden op Mysteryland. Stond ik daar als 17 jarige 2 uur te draaien als openingsact op een festival voor 18+. Het begon heel rustig, maar na 2 uur was iedereen in beweging. Geweldige ervaring! En tot nu toe mijn mooiste optreden vind ik zelf (zie filmpje onderaan deze pagina)

Combineerde je dat allemaal met je school en je privéleven?
Ja hoor, dat ging wel goed. Ik heb in één keer het VWO gedaan. En mijn familie en vrienden ondersteunen mij ook, ze vinden het leuk wat ik doe. Bij de Kunstbende finale bijvoorbeeld, stonden ze daar ineens allemaal vooraan in BOXOY shirts.

Wat heeft je keus voor de studie MediaMusic bepaald?
Ik kwam via Kunstbende ook voor coaching bij een docent van ArtEZ. Van hem kreeg ik een persoonlijke workshop waarin we aan de slag gingen met mijn eigen tracks. Ook kreeg ik toen veel informatie over wat de opleiding MediaMusic precies inhoudt. Dat maakte echt indruk op me en zette me aan het denken. Ik dacht eerst, ik ga wel, net als de meeste van mijn vrienden, economie ofzo studeren in Groningen. Maar ik overwoog steeds vaker een studie te gaan volgen in wat ik echt het allerleukste vind……. En daar koos ik uiteindelijk dus toch voor en toen werd het MediaMusic.

En, bevalt het?
Ja, eigenlijk nog veel beter zelfs dan ik dacht. Ik heb in mijn eerste jaar hier al heel veel geleerd. Ik wist ook niet dat er bij zoveel dingen het maken van muziek en geluid een rol speelt, er zijn echt heel veel mogelijkheden, ook voor het vinden van werk ………. Zo heb je mensen die het perfecte geluid voor een motor van een elektische BMW ontwerpen, dat is een bestaande baan. En er zijn hier op het Conservatorium fantastische faciliteiten en ik maak hier mijn eigen muziek. Dat kan nu ook door te werken met de mensen om me heen hier. En dat inspireert echt. Ik kan bijvoorbeeld zo een zanger of een muzikant benaderen om te vragen iets met me te doen.

Wat heeft Kunstbende voor jou betekent?
Heel veel. In de aanloop naar de landelijke finale bijvoorbeeld zorgde Kunstbende er voor dat ik gecoached werd. En de prijzen die ik kreeg waren echt voor mij op maat. Ik kreeg een DJ cursus bij School of House en dat optreden voor Mysteryland dus. Ze keken echt naar wat ik wilde bereiken, hielpen me met waar ik behoefte aan had en gaven me ook raad. Ik heb nog steeds contact met ze, ze volgen me ook. En voor de aftermovie van de Kunstbende finale van dit jaar maak ik de muziek!

Yoran/BOXOY op Mysteryland