Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Whitney Sawyer en Tim Schmidt winnen ITs Acting Award

  • Theater
  • ArtEZ-prijswinnaars
Een scène uit de eindvoorstelling Allen Af. Links Tim Schmidt, midden Tessa Jonge Poerink, rechts Whitney Sawyer. Foto Suzanne Ophof
Een scène uit de eindvoorstelling Allen Af. Links Tim Schmidt, midden Tessa Jonge Poerink, rechts Whitney Sawyer. Foto Suzanne Ophof

Tim Schmidt en Whitney Sawyer, beiden net afgestudeerd aan de ArtEZ Toneelschool, hebben in Amsterdam de ITs Acting Award 2016 ontvangen. De prijs wordt jaarlijks tijdens het ITs Festival uitgereikt aan veelbelovende afstuderende acteertalenten. De eindejaarsstudenten van de Toneelschool stonden op het ITs festival met Allen Af, een klucht over een klucht; een voorstelling waarin de ambacht van het komediespelen centraal staat.

Tim Schmidt

Uit het juryrapport van Tim

Hij is gul in zijn spel. Heeft een feilloze timing. Hij weet zijn momenten te nemen en gaat daarbij nooit aan zijn medespelers voorbij. Hij behoudt een consequente tragiek over de hele boog van het stuk. Hoewel het een klucht is, blijft het bij hem zuivere komedie. Door zijn nauwkeurige opbouw van het personage, is zelfs in de stiltes zijn binnenwereld nog haarscherp voelbaar. Heel mooi om te zien hoe hij op het eind van de voorstelling alleen nog maar in een deuropening hoeft te verschijnen of naar een bord sardines hoeft te staren om het hele publiek naar zich toe te zuigen. 

Whitney Sawyer

De jury over Whitney

Door haar warme en vanzelfsprekende aanwezigheid, voelt het heel natuurlijk om naar haar te blijven kijken en luisteren. Haar lijn was altijd volgbaar en voelbaar.
Ondanks de voorspelbaarheid van het stuk, weet ze elke keer te verrassen. De fijngevoelige vertwijfeling van haar personage, zet je continue op het verkeerde been. Waar haar spel de gehele voorstelling uiterst genuanceerd lijkt, blijft ze verassen door ineens op volle kracht te spelen en haar stem scherp uit te halen. Al haar handelingen vloeien soepel in elkaar over, zelfs met handen vol sardines, telefoondraad om haarbenen gewikkeld en een hoofd dat tekeer gaat als een op tilt geslagen jackpot, schakelt ze loepzuiver en schiet ze nooit uit de bocht.

Prijsuitreiking ITs Festival, foto ITs Festival
Prijsuitreiking ITs Festival, foto ITs Festival