Naar overzicht

Veelbelovend talent bij Britten Vioolconcours!

Veelbelovend talent bij Britten Vioolconcours!
16 mrt 2016
16 mrt 2016
v.r.n.l.  Eline de Vries (1ste prijs Cat III),  Romy Uijttenbogaart (2de prijs Cat III),  Vivian de Graaff (3de prijs Cat III),  Peter Kooreman (componist verplicht stuk),  Merel Gunsing (aanmoedigingsprijs Cat III)
v.r.n.l. Eline de Vries (1ste prijs Cat III), Romy Uijttenbogaart (2de prijs Cat III), Vivian de Graaff (3de prijs Cat III), Peter Kooreman (componist verplicht stuk), Merel Gunsing (aanmoedigingsprijs Cat III)

Het Britten Vioolconcours, dat afgelopen weekeinde in het ArtEZ Conservatorium plaatsvond, bracht weer veel jong strijktalent naar Zwolle. Het publiek kon genieten van gepassioneerde, ontroerende en met volle overgave spelende jonge violisten. In totaal waren er 31 deelnemers uit alle streken van Nederland.

Alle deelnemers speelden een verplicht werk en een werk naar eigen keuze. Een deskundige jury bestaande uit viooldocenten van verschillende conservatoria in Nederland, koos de winnaars in drie verschillende leeftijdscategorieën.

Opvallend was de winnaar van de 1ste categorie (leeftijd 10 t/m 12 jaar) Jamie Bao (10) uit Amstelveen. Hij toonde zich een ras violist, virtuoos en ontroerend spelend. De zaal hield de adem in tijdens zijn vertolking van Zigeunerweisen van Sarasate. De jury roemde zijn romantische en volwassen aanpak van dit stuk. Van deze violist gaan we zeker meer horen!

In de 2de categorie (13 t/m 15 jaar) ging de 1ste prijs naar Jelte van Putten (14) uit Dronten. Deze veelbelovende leerling van vioolpedagoog en ArtEZ-docent Sylvia van der Grinten, speelde met flair, fantasie, beheersing en een mooie, stralende gezongen toon, aldus de jury. De 2de prijs was voor de eveneens veelbelovende Tom Kortenbach (15), leerling Jong Talentklas bij vioolpedagoog en ArtEZ-docent Annechien van Blom. De jury over hem: zijn spel is integer met een bijzonder mooi gestreken toon, heel genuanceerd getimed.

In de 3de categorie (16 t/m 18 jaar) was een nieuw werk ‘Arco Iris’ van componist Peter Kooreman de verplichte compositie. De componist zelf was aanwezig bij het concours en hoorde zijn compositie verschillende malen in steeds andere interpretaties. Uiteindelijk koos de jury voor Eline de Vries (16) uit Groningen als winnaar. Eline’s vioolspel was volgens de jury gaaf, boeiend en sfeervol, met veel kleuren. Componist Peter Kooreman was heel enthousiast over haar uitvoering van zijn Arco Iris. Vivian de Graaff (leerling voorpleiding bij Sylvia van der Grinten) won in deze categorie een derde prijs. Een aanmoedingsprijs was er voor Merel Gunsing, leerling van ArtEZ-docent Aimée Broeders.

Kijk voor de volledige uitslag op www.brittenconcours.nl/nieuws

 

 

Deel dit