Naar overzicht

Nieuwe publicaties door ArtEZ Press over kunst en onderwijs.

Nieuwe publicaties door ArtEZ Press over kunst en onderwijs.
3 jul 2017
3 jul 2017
Nieuwe publicaties door ArtEZ Press over kunst en onderwijs.

Deze maand presenteert ArtEZ Press twee publicaties over kunsteducatie: Door Kunst onderwezen worden en Ema (Naakt op een trap).
Beide publicaties maken onderdeel uit van een reeks, waarvan eerder Sprekende objecten. Studies in art-based learning verscheen, geschreven door Jeroen Lutters. Lutters, o.a. lector Kunst en Cultuureducatie bij ArtEZ, is ook auteur van het net verschenen deel, Ema (Naakt op een trap).
Gert Biesta, o.a. bijzonder hoogleraar ‘Pedagogische dimensies van onderwijs (UvH), opleiding en vorming’, schreef Studies in art-based learning.

De reeks biedt ckv-, kunsteductieve docenten en masterstudenten Kunsteducatie een nieuwe benadering op het vak.

Gert Biesta: Door kunst onderwezen willen worden. Kunsteducatie ‘na’ Joseph Beuys
Biesta laat in deze publicatie zien welke unieke mogelijkheden de kunsten bieden om in dialoog te zijn met de omringende wereld. Deze benadering van kunsteducatie gaat uit van onderwijzen als een proces van tonen, waarbij de docent aan de leerling laat zien wat er in de wereld goed, belangrijk of betekenisvol kan zijn om aandacht aan te besteden. Aan de hand van de ‘Aktion’ uit 1965 van Joseph Beuys, Hoe men afbeeldingen uitlegt aan een dode haas, waarvan veel afbeeldingen in dit boek zijn opgenomen, maakt Biesta duidelijk hoe dit proces werkt.

Jeroen Lutters: Ema (Naakt op een trap). Studies in Art-Based Learning
Met Ema (naakt op een trap) neemt Lutters de lezer in deze rijk geïllustreerde uitgave mee in de gedachtewereld van Ema, een jonge vrouw die op het schilderij Ema (1966) van Gerhard Richter de trap afdaalt.
Ema is een jonge kunstenares, die wil ontdekken wat creativiteit voor haar betekent. Ze begint aan een bewustwordingsproces, een zoektocht naar meesterschap die haar in gesprek brengt met haar leraren en met haar grote leermeesters, de kunstenaars Gerhard Richter, Marcel Duchamp en John Cage. Reis met Ema mee in dit hedendaagse sprookje en ervaar Richters Ema als sprekend object.

Vormgeving
ArtEZ Press staat voor kwaliteit, zowel inhoudelijk als wat betreft vormgeving. Deze boeken zijn ontworpen door Amir Avraham, grafisch ontwerper en alumnus van de ArtEZ Master Werkplaats Typografie.

Verkrijgbaar bij de betere boekhandel en via ArtEZ Press: 
Naakt op een trap 
Door kunst onderwezen willen worden

Deel dit