Naar overzicht

Studenten werken aan expo Mode en De Zee in Zuiderzeemuseum

Expositie Mode en De Zee
27 mrt 2015
27 mrt 2015
Expositie Mode en De Zee
Expositie Mode en De Zee, foto Louise te Poele

ArtEZ en het Zuiderzeemuseum openen 21 mei de tentoonstelling Mode en De Zee.  Studenten Fashion Design en Creative Writing reisden naar Enkhuizen om zich te laten inspireren door de cultuur van de voormalige Zuiderzee. 

Uitgangspunt voor de tentoonstelling is de toepassing van het Zuiderzee-erfgoed als basis voor hedendaagse vormgeving en teksten. Uit de eindexamencollecties 2014 en 2015 is een selectie gemaakt uit ontwerpen die verwijzen naar zeilen, spinnakers en al wat leeft in, op, en rond De Zee. De eerste en tweede jaars studenten Fashion Design hebben onderzoek gedaan naar de specifieke Zuiderzee-cultuur en daar hun geheel eigen interpretatie aan gegeven. De tweede en derde jaars studenten Creative Writing hebben hierop gereageerd met hedendaagse balladen.

Vlaggenmasten

Bij aankomst in het buitenmuseum is een lange lijn van vlaggen zichtbaar. De vlaggenmasten volgen op het eerste gezicht de lijn van de dijk maar de laatste vier wijken af en lopen van de dijk af het water in. Elke vlag is op een eigen hoogte gehesen in één positieve rechte lijn van onder in het water tot hoog in de lucht. De opgaande lijn staat voor de gezamenlijke ontwikkeling. De afwijkende lijn staat voor de noodzaak om een eigen weg te gaan.

Binnenmuseum

In de tentoonstelling in het binnenmuseum slaan de studenten van ArtEZ een brug tussen het verleden en heden door de Zuiderzee-cultuur op innovatieve en vooral ook eigenzinnige manier te interpreteren. Experiment in vorm en materiaal, kleur, en aspecten uit klederdrachten hebben tot een serie vernieuwende silhouetten en stofontwerpen geleid. Binnen de tentoonstelling is het werk van eerste, tweede en vierde jaars studenten Fashion Design te zien. In relatie tot deze ontwerpen en de thematiek in het algemeen zijn door de studenten CreativeWriting hedendaagse balladen geschreven, die de verhalen van de Zuiderzee verbinden met de eigen ervaringen van de studenten. Speciaal voor de tentoonstelling is een tijdschrift samengesteld waarin de ontwerpers en schrijvers vertellen over de Zuiderzee, over zichzelf, hun ontwerpen, en over de specifieke werkwijze van de opleiding: www.fashionandthesea.com

Deel dit