Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Sieger White Award voor Ide André

  • Beeldende Kunst
  • ArtEZ-prijswinnaars
Fotocredits: Ide André
Fotocredits: Ide André

De Sieger White Award gaat dit jaar naar beeldend kunstenaar Ide André, alumnus Fine art (BEAR). Dit stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds is voor getalenteerde kunstenaars tot 35 jaar uit Oost-Nederland. De Sieger White Award bestaat uit een bedrag van € 25.000 voor een publicatie, die tijdens een tentoonstelling in een gerenommeerde galerie wordt gepresenteerd.

Ide André
In 2015 studeerde Ide André (Ede, 1990) af bij ArtEZ in Arnhem. Zijn abstracte schilderijen ondergaan vaak een worsteling met het ongespannen doek in zijn atelier of daarbuiten voordat ze hun uiteindelijke vorm bereiken. Zo laat hij bijvoorbeeld een groep stoeiende kinderen zijn behandelde doeken door het bos slepen of zoomt hij ze samen met zijn moeder om aan de keukentafel, voordat ze worden opgespannen. Naast theoretische, schilderkundige en materiële kwesties worden zo ook sociale structuren als vrienden en familie onderdeel van zijn schilderijen.

Sieger White Award
De Sieger White Award is vernoemd naar het kunstenaarsechtpaar Fred Sieger (1902-1999) en Helen Sieger-White (1911-2010). Het stipendium wordt om het jaar door het Prins Bernhard Cultuurfonds uitgereikt en ondersteunt schilders (atelierschilderkunst) in de ruimste zin van het woord. De kunstenaar uit de regio Oost-Nederland moet al over een bescheiden oeuvre beschikken. Het stipendium is bedoeld als extra steun voor meer bekendheid voor zijn of haar werk. ‘Het is een grote eer en verrassing om zo veel waardering en vertrouwen te krijgen voor je werk,' aldus Ide André over de Award.

Uitreiking
De Sieger White Award wordt in het najaar van 2019 in Galerie Gerhard Hofland in Amsterdam uitgereikt, gevolgd door een tentoonstelling van zijn werk. Uit handen van Jan de Ruiter, voorzitter van de Sieger White Stichting met wie het Cultuurfonds deze prijs organiseert, ontvangt Ide André de prijs in de vorm van een boek over zijn werk.

Publicatie
De publicatie wordt op dit moment gemaakt. Ide André is enthousiast: 'het brengt me als maker in een positie om op m'n werk van de afgelopen jaren te reflecteren en het opnieuw te bevragen: 'waar was ik nou eigenlijk echt mee bezig? Bovendien biedt het de mogelijkheid om de leefwereld rondom het schilderij en m'n schilderspraktijk te tonen.'

Website
Instagram