Naar overzicht

Renzo Martens wint Witteveen Bos prijs voor Kunst en Techniek

Raad van Toezicht, uiterst rechts Renzo Martens
2 sep 2015
2 sep 2015
Raad van Toezicht, uiterst rechts Renzo Martens
Raad van Toezicht, uiterst rechts Renzo Martens

Renzo Martens, beeldend kunstenaar en lid van de Raad van Toezicht van ArtEZ, is de veertiende winnaar van de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek. Renzo (1973) is een Nederlandse kunstenaar en documentairemaker. Hij  studeerde politicologie in Nijmegen en volgde kunstopleidingen aan de Koninklijke Academie in Gent en de Rietveld Academie in Amsterdam.
In 2013 werd hij benoemd als World Fellow aan Yale. Momenteel werkt hij aan een PhD in de kunsten aan de School of Arts in Gent. Hij verwierf internationale bekendheid met zijn controversiële documentaire Episode III: Enjoy Poverty (2009), over hoe Congo zijn armoede te gelde kan maken. Hij leerde bijvoorbeeld lokale fotografen hun armoede in beeld te brengen.
 
Innovatief en betekenisvol werk
Volgens de onafhankelijke jury van de Kunst+Techniek-prijs stelt Martens in zijn werk centrale vragen over de wijze waarop geld, technologie en kennis instrumenten zijn die zich in bepaalde regio’s van de wereld bundelen en andere gebieden daarvan uitsluiten. Het raakt aan de kern van onze technologische cultuur. Unaniem is zij van mening dat Renzo Martens technologie op een betekenisvolle en innovatieve manier inzet en daarom de terechte winnaar van 2015 is.
 
Witteveen Bos prijs voor Kunst + Techniek
De Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek werd in 2001 ingesteld bij het 55-jarig bestaan van Witteveen+Bos. De prijs is bestemd voor een beeldend kunstenaar, die in zijn/haar werk de disciplines kunst en techniek op een bijzondere manier verenigt en voor wie techniek dus veel meer is dan een instrument. Met de prijs wil  Witteveen+Bos blijk  geven van haar bijzondere waardering voor de creativiteit, die zowel in het werk van de ingenieur als in het werk van de kunstenaar een grote rol speelt en die noodzakelijk is om vernieuwing tot stand te brengen. De prijs bestaat uit een bedrag van vijftienduizend euro, een publicatie in boekvorm over de bekroonde kunstenaar en een expositie in de Bergkerk in Deventer. De prijs wordt toegekend door een onafhankelijke jury . De prijsuitreiking  is op 5 november in de Bergkerk in  Deventer.

 

Deel dit