Naar overzicht

Rana Hamadeh wint Prix de Rome Beeldende Kunst 2017

Rana Hamadeh wint Prix de Rome Beeldende Kunst 2017
18 dec 2017
18 dec 2017
Rana Hamadeh wint Prix de Rome Beeldende Kunst 2017

Beeldend kunstenaar Rana Hamadeh (Beirut/Libanon, 1983) ontving vandaag de Prix de Rome Beeldende Kunst 2017 uit handen van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.Rana Hamadeh studeerde met een Huygensbeurs aan DAI Art Praxis (master) van ArtEZ, waar ze in 2009 cum laude afstudeerde. Hamadeh is nog steeds betrokken als gastdocent en lid van de toelatingscommissie van DAI.

Hamadeh won de onderscheiding voor een nieuwe akte van haar operaproject The Ten Murders of Josephine. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome. De Prix de Rome wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een getalenteerde jonge beeldend kunstenaar uit Nederland.

De internationale jury heeft unaniem gekozen voor Rana Hamadeh, een kunstenaar die een eigen taal creëert, de geschiedenis ontleedt, herordent en een stem geeft. Het thema dat aan de basis ligt van haar operaproject is urgent: de noodzaak om ons bewust te worden van de ontbrekende stem in getuigenissen en van de manier waarop het uitwissen van stemmen de blik op ons verleden bepaalt. In een overrompelende, kakofonische installatie sleept zij het publiek mee in een indringend epos vol intense ervaringen. Bij haar keuze let de jury op onder meer ontwikkeling en zeggingskracht van het werk en hoe het zich op internationaal niveau verhoudt.

Lees verder op de site van Prix de Rome >>

De tentoonstelling The Ten Murders of Josephine is nog te zien tot eind december in Witte de With. Meer info.

Deel dit