Naar overzicht

Profielprijs 2016 voor José Teunissen

Profielprijs 2016 voor José Teunissen
23 aug 2016
23 aug 2016
Foto: Koos Breukel
Foto: Koos Breukel

De Profielprijs 2016 wordt toegekend aan modetheoreticus en tentoonstellingsmaker José Teunissen (1959), voormalig lector Modevormgeving bij ArtEZ en reeds als visiting professor verbonden aan het lectoraat Modevormgeving en het Center of Expertise Future Makers. Zij ontvangt de prijs vanwege de grote inzet waarmee en voor de manier waarop ze de afgelopen 25 jaar mode en textiel onder de aandacht heeft gebracht van een breed publiek. De besloten uitreiking is op 30 september, tijdens de preview van de door haar samengestelde tentoonstelling ‘Three Eyes: Five Young Chinese Designers’ in Museum Boijmans Van Beuningen. Vanaf de dag daarna, zaterdag 1 oktober, is de tentoonstelling opengesteld voor publiek.

Voor 2016 heeft de jury eensgezind besloten de Profielprijs uit te reiken aan modetheoreticus en tentoonstellingsmaker José Teunissen, als blijk van waardering voor haar innovatieve benadering van het modevak en de internationale reikwijdte van haar werk. De Profielprijs is een initiatief van Stichting Profiel en wordt sinds 1990 driejaarlijks uitgereikt aan iemand die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan textielvormgeving in de ruimste zin van het woord. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 3.500 en een trofee ontworpen door Victoria Ledig. Vorige laureaten waren Bart Hess (2013), Lam de Wolf (2010), Felieke van der Leest (2008) en Ulf Moritz (2006).

Passie
José Teunissen werd opgeleid als filmtheoreticus en schrijft sinds de jaren negentig over mode. Als conservator Mode en Kostuum van het Centraal Museum in Utrecht organiseerde zij spraakmakende tentoonstellingen van hedendaagse ontwerpers en breidde zij de collectie mode uit met hedendaags werk. Als lector bij ArtEZ bouwde Teunissen een indrukwekkend netwerk op. Sinds 1 januari 2016 is ze aangesteld als decaan van de School of Design and Technology van het London College of Fashion; daarnaast is ze benoemd tot Professor in Fashion Theory aan de University of Arts in London.

Visuele cultuur
Met haar professionele activiteiten als tentoonstellingsmaker, bestuurslid en onderzoeker levert Teunissen een belangrijke bijdrage aan de kritische reflectie op het vak modevormgeving. ”Mode is de spiegel van onze maatschappij en een belangrijk onderdeel van de hedendaagse visuele cultuur. Het is een onderwerp dat serieuze studie verdient,“ zegt Teunissen. Door middel van tentoonstellingen, publicaties en door het initiëren van projecten zet Teunissen mode internationaal op de kaart.

Three Eyes
De uitreiking van de prijs zal plaatsvinden op vrijdag 30 september 2016 tijdens de besloten preview van de tentoonstelling ‘Three Eyes’ in Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam die is samengesteld door José Teunissen. In 2015 ontvingen vijf jonge Chinese ontwerpers opdracht van de Han Nefkens Foundation om nieuw werk te maken voor deze tentoonstelling, die eerder was te zien in OCT Art & Design Gallery in Shenzhen, als een aanvulling op de reizende tentoonstelling ‘The Future of Fashion is Now’. De vijf ontwerpen die worden getoond tijdens ‘Three Eyes’ zijn verbonden door het idee dat traditie en toekomst hand in hand moeten gaan. Een ontwerper heeft volgens de Chinese cultuur drie ogen nodig: twee om in de toekomst te kijken en één om achterom te kijken en terug te blikken op vijfduizend jaar Chinese cultuur.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie vormgegeven door Glamcult Studio. ’Three Eyes: Five Young Chinese Designers’ is te zien van 1 oktober 2016 tot en met 8 januari 2017.

Meer informatie over Stichting Profiel: www.stichtingprofiel.eu

Deel dit