Naar overzicht

Mooie samenwerking ArtEZ Conservatorium en Kameroperahuis

Mooie samenwerking ArtEZ Conservatorium en Kameroperahuis
9 sep 2019
9 sep 2019
Foto: Iris Oost
Foto: Iris Oost

Zaterdag 7 september hebben ArtEZ Conservatorium Zwolle en Kameroperahuis een samenwerkingsovereenkomst voor meerdere jaren ondertekend. Met de samenwerking willen beide partijen de aansluiting tussen muziekvakonderwijs en werkveld verbeteren.

Het convenant vloeit logisch voort uit eerdere maatschappelijke partnerprojecten, zoals de succesvolle projectweek voor mantelzorgers met ZwolleDoet! in april van dit jaar. Laurien Timmermans, directeur Conservatorium, en Karin Netten, directeur Kameroperahuis tekenden de overeenkomst tijdens de seizoensaftrap van Kameroperahuis. Karin Netten: “Wij zijn er beiden van overtuigd dat het muzikale talent van het conservatorium een verbindende bijdrage kan leveren aan de samenleving. Kameroperahuis-talenten inspireren en gidsen de studenten buiten de muren van het conservatorium. De studenten gaan met heel uiteenlopende praktijkopdrachten aan de slag. Zo ontwikkelen ze zich als veelzijdige musici en ervaren ze hoe muziek verbindt.”

Huisconcerten mantelzorgers
De makers van Kameroperahuis begeleiden bijzondere projectweken van het conservatorium in de Zwolse samenleving. De eerste keer, in 2014, was er het succesvolle ‘concert des levens’ met Driezorg. Er volgden diverse projecten met als recent hoogtepunt de projectweek voor mantelzorgers in april 2019 in samenwerking met ZwolleDoet! Hierbij ontstond er aan de hand van gesprekken met bewoners en mantelzorgers in een week tijd een persoonlijk en op maat gemaakt concert aan huis. Laurien Timmermans: “In alle hoeken van Zwolle klonk in verschillende huiskamers muziek, waar iedereen zichtbaar van genoot. Wat mij betreft een geslaagde uitwisseling en een voorbeeld van de kracht van muziek.”

Naast de projectweken geven de componisten, musici en regisseurs van Kameroperahuis met regelmaat masterclasses en workshops aan de studenten. De formele overeenkomst behelst de komende twee studiejaren. Bij aanhoudende positieve ervaringen spreken beide instellingen nadrukkelijk de wens uit de samenwerking daarna te verlengen.

Deel dit