Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Minister van Onderwijs en Cultuur in gesprek met cultuursector Oost-Nederland

Beeldcredits: Marieke van Engelen |  Provincie Overijssel
Beeldcredits: Marieke van Engelen | Provincie Overijssel

Er is de laatste tijd al veel gesproken over de impact die corona op de culturele sector heeft. Minister Ingrid van Engelshoven bezocht zowel Deventer als Enschede om zelf polshoogte te nemen, door in gesprek te gaan met de culturele aanjagers in het Oosten van Nederland.
Het waren open groepsgesprekken, waarin zowel de zorgen als het perspectief op korte en lange termijn werden gedeeld

ArtEZ was op meer programmaonderdelen aanwezig. ArtEZ is immers een belangrijke partner in het culturele werkveld.

Deventer
In het Burgerweeshuis te Deventer schoof Rob Kramer – directielid ArtEZ Conservatorium - aan.
Rob - tevens lid van de door de provincie Overijssel opgerichte Taskforce Cultuur Overijssel -
sprak met de minister over het belang van jong talent en de daarbij genoodzaakte podia.
Hij wees de minister ook op het enorme aanpassingsvermogen dat de afgelopen maanden te zien was. In no time heeft zowel het kunstonderwijs als de student zichzelf bewezen wendbaar te zijn - en daardoor weerbaar.
Rob: "De minister heeft genoteerd dat cultuurmakers het hart vormen van het culturele lijf.
Alles begint immers met inhoud. Dat ArtEZ non-stop de samenhang opzoekt - zoals met convenanten als Van Basis tot Booster - sprak zeer tot haar verbeelding.

Enschede
ArtEZ Conservatoriummedewerker Pim Kokkeler nam het woord in Enschede. Pim is de grote aanjager achter Booster, hét muziekfestival dat jong talent koppelt aan publiek én het werkveld.
Pim: "De minister was positief verrast over de manier waarop we Booster hebben gedraaid dit jaar en het level van samenwerking met alle partijen in landsdeel Oost. Een voorbeeld van wendbaarheid en innovatie.
Uiteraard is het moment ook benut om te delen dat het nu moeilijke tijden zijn. Je moet dealen met de actuele regels en je voorbereiden op een toekomst waar het perspectief nog onduidelijk van is. Dit aspect had duidelijk haar volle aandacht.”

Minister Ingrid van Engelshoven noteert dat 'podia en festivals de makers niet verzonnen hebben om hun podia te vullen. Ze zijn het hart van het culturele lijf'. Ze liet weten nu geen oplossing te kunnen bieden, maar wel een zeer dringend advies: ”Samenwerking is de belangrijkste manier om deze ramp te overleven.”

Lees ook het nieuwsitem op Tubantia 


Meer nieuwsberichten