Naar overzicht

Jefta Tanate genomineerd voor VSCD-Dansprijs

Foto: Menno van der Meulen
30 jun 2017
30 jun 2017
Foto: Menno van der Meulen
Fotograaf: Menno van der Meulen

Festival de Nederlandse Dansdagen en de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) hebben de genomineerden voor de VSCD-Dansprijzen, de Zwanen gepresenteerd. Jefta Tanate, alumnus bachelor Dans is genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ voor zijn rol in The Definition of Now van Jasper van Luijk, ook een alumnus van ArtEZ Dans. 

Uit het juryrapport: ‘Het atletische lichaam waarmee Jefta Tanate tussen technieken uit de hiphop, breakdance, Capoeira en moderne dans schakelt, zorgt voor een nieuwe taal. Juist de samenkomst van verschillende technieken toont de eigenheid van deze bijzondere danser en het specifieke dat hij toevoegt aan het geheel. Een gedreven danser met een aardse kwaliteit, bijzonder gevoel voor timing en aanstekelijke drive.’

De andere genomineerden voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ zijn Imre van Opstal voor haar rol in Salt Womb van het Nederlands Dans Theater en Edo Wijnen voor zijn rol in Citizen Nowhere van Het Nationale Ballet. Genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’ zijn IGNITE van ISH Dance Collective, Accusations van WArd/waRD (met Davide Calabrese, vierdejaars bij ArtEZ bachelor Dans) en Midnight Raga van het Nederlands Dans Theater.

De Zwanen
De Zwanen De VSCD-Dansprijzen worden al sinds 1983 uitgereikt en worden ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd. Ze hebben als doel de prestaties van dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen van een groot publiek. De jaarlijks uitgereikte prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

VSCD-dansjury 2017
De VSCD-dansjury 2017 bestaat uit Anita van Dolen (voorzitter, programmeur dans Stadsschouwburg Amsterdam, Artistiek leider Julidans), Fons Dejong (dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof), Stella van Leeuwen (programmeur theater en dans Lowlands), Nada Mounzer (redacteur NTR), Dave Schwab (dansprogrammeur Rotterdamse Schouwburg), Liesbeth Wildschut (Lecturer Theatre and Dance Studies, Universiteit Utrecht) en Jasper Weck (hoofd marketing en assistent programmeur Theater de Veste). 

Deel dit