Naar overzicht

Iris van Herpen wint Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2016

Foto: Jean Baptiste Mondino
16 sep 2016
16 sep 2016
Foto: Jean Baptiste Mondino
Foto: Jean Baptiste Mondino

Modeontwerpster Iris van Herpen is de winnaar van de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2016. Iris van Herpen is alumna van ArtEZ Fashion Design en werkt onder meer voor Alexander McQueen en Claudy Jongstra. Celebs als Björk, Lady Gaga, Beyoncé en Tilda Swinton dragen regelmatig haar ontwerpen.Van Herpen ontvangt de prijs op donderdag 3 november 2016 in de Bergkerk in Deventer, tijdens de opening van de tentoonstelling Iris van Herpen – Metabolic.

Bij het ontwikkelen van materialen en collecties werkt Iris van Herpen vaak interdisciplinair met architecten, onderzoekers, (bio)technologen, ontwerpers en kunstenaars. De thema’s van Van Herpens collecties doen wetenschappelijk aan. Voor Micro (2012) gebruikte ze beelden uit een elektronenmicroscoop en dook ze in de wereld van de micro-organismen; Radiation Invasion (2009) had de elektromagnetische straling in ons dagelijks leven als onderwerp. Haar ontwerpen zijn wereldwijd in museumcollecties opgenomen, onder andere van het Metropolitan Museum of Art in New York, die haar werk afgelopen zomer een prominente plek gaf in de expositie Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology. Het werk van Van Herpen wordt breed erkend. Iris van Herpen was in 2013 de grote winnaar van de Dutch Design Awards, met productontwerper Jólan van der Wiel ontwikkelde ze een magnetische jurk.

Innovatief
Voor het eerst in het 15-jarig bestaan van de Kunst+Techniek-prijs staat mode centraal. De meer dan instrumentele toepassing van technologie in de ontwerpen van Iris van Herpen, deed de jury unaniem besluiten haar de prijs toe te kennen. ‘Ze combineert handwerk en technologie en haar werken zijn uniek en grensverleggend. Met haar innovaties levert zij een bijdrage aan de verduurzaming van de mode-industrie.’ Het onderzoek dat Van Herpen doet naar nieuwe materialen is mogelijk de ‘disruptive’ factor in de mode-industrie die misstanden in het productieproces, bijvoorbeeld als het gaat om de milieubelasting en arbeidsomstandigheden de wereld uit kan helpen.

Expositie Iris van Herpen – Metabolic. 4 november t/m 4 december 2016. Di-wo-zo 11 – 17 uur. Do-vr-za 11 – 21 uur. Bergkerk, Bergkerkplein 1, Deventer. Vrij toegankelijk.

Deel dit