Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Going Eco Going Dutch wint derde prijs RAAK-award

  • Beeldende Kunst
  • Vormgeving
Going Eco Going Dutch wint derde prijs RAAK-award

Going Eco Going Dutch, het gezamenlijke onderzoek van ArtEZ hogeschool voor de kunsten en hogeschool Saxion, won vandaag de derde prijs in RAAK-award. Het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek (SIA) wil met de prijs de bekendheid en kwaliteit van het onderzoek aan hogescholen verhogen. De jury had te taak om uit maar liefst 23 inzendingen drie onderzoeksprogramma’s te onderscheiden als meest innovatief én relevant voor zowel onderwijs als praktijk.

Going Eco Going Dutch
Zowel in de textiel- en kledingsector als bij het grote publiek groeit het besef dat de huidige mode- en textielsector niet houdbaar is. Vanwege de enorme belasting op het milieu, maar ook vanwege de ontoelaatbare sociale problematiek in de productieketen die vooral in lagelonenlanden plaatsvindt.

In het onderzoeksproject Going Eco Going Dutch (GEGD) werken vezel-, garen- en textielproducenten en modebedrijven samen met hogescholen ArtEZ en Saxion. Er zijn van duurzame, lokaal geproduceerde textiele vezels (als hennep en recycelde denim) garens, weefsels en breisels ontwikkeld en deze verwerkt tot vermarktbare (modische) producten. Het doel van het project is een circulaire (Going Eco) en lokale (Going Dutch) productieketen.

Lucie Huiskens, ArtEZ projectleider van GEGD: “We hebben in de afgelopen 2 jaar een open en interdisciplinaire samenwerking tot stand gebracht, waarbij iedere partij nieuwe oplossingsrichtingen heeft ontdekt voor de verdere verduurzaming van de eigen organisatie én voor de verduurzaming van de gehele productieketen.”

Lucie Huiskens droeg tijdens de prijsuitreiking in Nieuwegein een resultaat van het project. Een jurk van stof, geweven door Enschede Textielstad, met een rolkraag gebreid bij Knit-it. De gebruikte garens zijn een mix van hennep en viscose en gerecyclede denim en viscose. De viscose wordt op termijn vervangen door Saxcell (op basis van katoenafval), een innovatie van Saxion. De jurk is van projectpartner Moyzo is samenwerking met Tous les Cheris.

Juryoordeel
Uit het juryoordeel blijkt de waardering voor GEGD: “Bijzonder aan dit project is de nauwe samenwerking tussen de onderzoekers en de mensen uit de mode-industrie. Er wordt letterlijk zij aan zij gewerkt bij de ontwikkeling van een circulair proces. Alle processtappen worden in samenhang onder de loep genomen. De kledingontwerper ging in gesprek met de hennepteler. Ontwerper en breier zaten om de tafel. Studenten deden onderzoek naar technische eigenschappen. Ontwerpend onderzoek in optima forma.”

Partners
Alcon Advies, ArtEZ hogeschool voor de kunsten,  Enschede TextielstadFuture makers, I-didJohan van den Acker, TextielFabriekMoyzoDe Reuver BreifabriekSaxionStexfibersStudio by Judith ter HaarTexperiumTous les ChérisKnit-it

RAAK
De RAAK-award biedt toonaangevend praktijkgericht onderzoek van hogescholen een podium. Met de prijs wil het regieorgaan SIA de bekendheid en kwaliteit van het onderzoek aan hogescholen verhogen. Meer informatie op de site van SIA