Naar overzicht

Floris Meens promoveert op onderzoek binnen Cultuurgeschiedenis

Floris Meens promoveert op onderzoek binnen Cultuurgeschiedenis
11 jan 2016
11 jan 2016
Floris Meens promoveert op onderzoek binnen Cultuurgeschiedenis

Floris Meens is gepromoveerd op zijn onderzoek naar de Romeinse gravin Ersilia Caetani-Lovatelli (1840-1925). De docent Cultuurgeschiedenis bij ArtEZ hogeschool voor de kunsten stelt in zijn dissertatie het leven en werk van de Romeinse gravin Ersilia Caetani-Lovatelli (1840-1925) centraal. Naast zijn aanstelling als docent Cultuurgeschiedenis bij ArtEZ is Meens werkzaam als Universitair Docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen en als docent Cultuurgeschiedenis aan de HAN.

Geboren in een van Italiës beroemdste families, ontving Ersilia Caetani-Lovatelli tussen 1870 en 1915 in haar paleisvertegenwoordigers uit de Italiaanse en Europese culturele, intellectuele en politieke elite. Men sprak over de politieke situatie van het Fin de siècle, maar ook over ontwikkelingen binnen het geloof, de kunsten en wetenschappen. Caetani-Lovatelli was bovendien de eerste Italiaanse vrouw die toegelaten werd tot de door mannen gedomineerde archeologische wetenschap. Daarmee groeide zij uit tot een voorbeeld voor de Italiaanse feministen. Deze biografie is niet alleen een beschrijving van Caetani-Lovatelli’s uitzonderlijke leven en werk, maar biedt ook een uniek inkijkje in het culturele, politieke en intellectuele leven van Rome, Italië en Europa tijdens de late 19e en vroege 20e eeuw.     

Voor zijn masterscriptie deed hij onderzoek naar het leven van de Italiaanse salonnière en archeologe Ersilia Caetani-Lovatelli. Zijn onderzoek als buitenpromovendus is daarop het vervolg. Met beurzen van het Koninklijk Nederlands Instituut Rome, het Prins Bernhard Cultuurfonds en The Royal Society verbleef hij verschillende periodes in Rome, Napels, Florence, Wenen, Parijs en Londen. Hij presenteerde zijn resultaten op congressen in Rome en Londen en publiceerde artikelen en recensies in onder meer The European Legacy; Incontri. Rivista europea di studi italiani; Austrian Studies; Historica en Roma Aeterna

 

 

Deel dit