Naar overzicht

Expo ‘Fashioning the Future; Innovating textile value chains’ resultaat van unieke samenwerking ArtEZ en WUR

Foto: Sven Menschel
30 aug 2018
30 aug 2018
Foto: Sven Menschel
Foto: Sven Menschel

Een ‘solar backpack’ jas en een jas van ananasleer oftewel piñatex. Dat zijn de tastbare resultaten van de zoektocht naar circulaire kleding die je kunt bekijken op de expositie ‘Fashioning the Future; Innovating textile value chains', van 4 september tot 12 oktober bij Universiteit Wageningen, Stippeneng 2. Een unieke samenwerking tussen ArtEZ en Wageningen University & Research (WUR).

Daniëlle Bruggeman (Lectoraat Mode): Deze samenwerking tussen ArtEZ en WUR is een uitstekend voorbeeld van hoe ontwerpgericht onderzoek en wetenschappelijk onderzoek samenkomen om nieuwe inzichten, concepten, visies en concrete prototypes te incuberen. We zijn trots dat dit project, na te zijn gepresenteerd op State of Fashion (SToF), nu in Wageningen wordt gepresenteerd. Dit project heeft twee werelden geopend: wetenschappers bij WUR kunnen hun kennis toepassen op, bijvoorbeeld, plantbiotechnologie, microbiologie en duurzaamheid op het gebied van mode en productontwerp. En mode- en productontwerpers konden hun werk verder ontwikkelen op basis van de wetenschappelijke kennis en laboratoriumexperimenten in samenwerking met wetenschappers en MSc-studenten van WUR, om bij te dragen aan een meer circulair modesysteem, een regeneratieve samenleving en een veerkrachtige toekomst.”

Opening expositie
De expositie wordt op dinsdag 4 september om 12.45 uur officieel geopend door Louise Fresco van WUR en de burgemeester van Wageningen, Geert van Rumund. Ook spreken onderzoekpartners van ArtEZ en SToF over de waarde van WUR voor de kledingindustrie en is er een meet en greet met de ontwerpers, wetenschappers en studenten die aan de innovaties werkten. De expo is ter gelegenheid van 100 jaar WUR en markeert de officiële opening van het WUR Circular Fashion Lab.

The Future of Living Materials
Het project The Future of Living Materials onderzoekt de ontwikkeling en toepassing van levende materialen (living skin, living colors), natuurlijk afval (living leather, living waste) en natuurlijke principes (living systems) voor een duurzaam modesysteem.
Betrokken ontwerpers: Luc Aarts, Lilian van Daal, Aniela Hoitink, Iris Houthoff, Nienke Hoogvliet, Aliki van der Kruijs, Emma van der Leest, Laura Luchtman, Ilfa Siebenhaar, Karin Vlug.

Composing the New Carpet
Het project Composing the New Carpet werd geïnitieerd naar aanleiding van Routekaart Tapijt 2030 waarin de branchevereniging voor mode, textiel en interieur Modint concludeert dat de tapijtindustrie meer duurzaam, circulair en flexibel moet gaan produceren. Future Makers vroeg ontwerpers en ontwerpstudenten van ArtEZ hiervoor nieuwe scenario’s te ontwikkelen.
Ontwerpers: Eric Klarenbeek, Tjeerd Veenhoven, Richard Vijgen
Ontwerpstudent: Stefan Theunissen
Het project The Future of Living Materials zal na deze tentoonstelling in Wageningen nog te zien zijn tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven 20-28 oktober).

Meer info: www.wur.nl/impulse

 

Deel dit