Naar overzicht

Dutch Design Award voor SchilderScholte architecten

Uitreiking Dutch Design Award aan SchilderScholte architecten
29 okt 2015
29 okt 2015
Uitreiking Dutch Design Award aan SchilderScholte architecten

SchilderScholte architecten heeft de prestigieuze Dutch Design Award in de categorie Habitat gewonnen met het ontwerp voor de Pani ambachtsschool in Bangladesh. De jury roemt onder meer de respectvolle wijze waarop met lokale middelen en samen met plaatselijke werklieden tot de realisatie van dit uitzonderlijke project is gekomen. Noemenswaardig is dat het architecten duo Gerrit Schilder en Hill Scholte het gehele ontwerp en de begeleiding in Bangladesh pro bono hebben uitgevoerd.

Gerrit Schilder

Gerrit Schilder is oud-student én oud-docent van ArtEZ. Hij is in 1993 afgestudeerd in Architectonische Vormgeving (interieurarchitectuur + meubelontwerp) aan het CABK in Kampen, de voorganger van ArtEZ in Zwolle. Eind jaren '90 was hij docent aan dezelfde opleiding.

Pani ambachtsschool

Het is niet de eerste keer dat de school in de prijzen valt. Het project is dit jaar al eerder internationaal onderscheiden in Toronto met een AZ Award (WINNER + People's Choice - category Best Architecture under 1.000 square metres) en in Istanboel met een SILVER MEDAL in de Asia Architecture Award (category Public). 

De initiatiefnemer, stichting Pani, heeft als voornaamste doel de lokale economie in Rajarhat een impuls te geven door minderbedeelden de kans te bieden een ambacht te leren en hun kinderen kleuteronderwijs te geven. Dit is door de architecten vertaald in een vriendelijk en toegankelijk gebouw met een heldere plattegrond bestaande uit een workshop, vier klaslokalen met openbare voorzieningen. Door de plaatselijke bevolking direct te betrekken bij de bouw is een gesamtkunstwerk gerealiseerd waar iedereen trots op is. Nu worden er textiele handwerkvormen onderwezen en uitgevoerd en bamboe fietsframes gemaakt en gemonteerd.

Klaslokaal Pani ambachtsschool
Klaslokaal Pani ambachtsschool

 

Deel dit