Naar overzicht

Buma Boy Edgarprijs 2016 voor bassist en improvisator Wilbert de Joode

Buma Boy Edgarprijs 2016 voor bassist en improvisator Wilbert de Joode
27 jun 2016
27 jun 2016
foto: Sara Anke Morris
foto: Sara Anke Morris

De Buma Boy Edgarprijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, is toegekend aan bassist en improvisator Wilbert de Joode. Wilbert de Joode is docent bij ArtEZ Conservatorium. 

Onderdeel van de prijs is een door De Joode zelf samen te stellen concertavond op 7 december 2016 in het Bimhuis. Bij die gelegenheid zal hem de prijs, bestaande uit een geldbedrag van € 12.500 en een plastiek van Jan Wolkers, worden overhandigd. VPRO zal verslag van de avond doen op NPO Soul & Jazz en op www.vrijegeluiden.nl. 

Contrabassist Wilbert de Joode staat bekend als een van de grote specialisten op het gebied van de collectieve improvisatie en ‘instant  composing’, het ter plekke creëren van muziek die nooit eerder heeft geklonken. Als autodidact op zijn instrument valt hij op door zijn eigenzinnigheid, klankvoorstellingsvermogen en enorme muzikale vocabulaire. Hij heeft een herkenbaar eigen geluid ontwikkeld op de contrabas, onder andere door darmsnaren te gebruiken. De Joode geldt als een vrije sterke geest, die altijd verder blijft zoeken, risico’s neemt en vanuit  het ‘niets’ kan starten, zonder het ego te laten prevaleren. Deze kwaliteiten maken hem een veel gevraagd muzikant en componist.

De Joode is bassist in bekende Nederlandse improvisatie-groepen, zoals het Ab Baars Trio, het Eric Boeren Kwartet, Bik Bent Braam, Trio BraamDeJoodeVatcher en de ensembles van Ig Henneman. Daarnaast speelt hij met prominente buitenlandse musici, waaronder Hamid Drake, Charles Gayle, William Parker, Ken Vandermark en  Alexander von Schlippenbach. Behalve uitvoerend musicus is Wilbert de Joode medeoprichter en lid van de artistieke commissie van stichting DOEK: collectief van toonaangevende Nederlandse improvisatoren en (inter)nationaal platform voor improvisatiemuziek.  Naast zijn samenwerking met musici, werkte De Joode ook met dansers en beeldend kunstenaars, waaronder de Amerikaanse danser Michael Schumacher.

De prijs en de historie

De Buma Boy Edgarprijs wordt uitgereikt aan een musicus die zich reeds geruime tijd onderscheidt door zijn opmerkelijke verdienste op creatief gebied ter verlevendiging van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek. De organisatie van de prijsuitreiking en de daaraan verbonden concertavond ligt in handen van de Stichting Boy Edgarprijs in samenwerking met het Bimhuis.

De prijs is geïnitieerd in 1963 onder de naam Wessel Ilckenprijs en werd in 1980 omgedoopt tot Boy Edgarprijs. Vanaf 1992 ging de prijs verder als VPRO Boy Edgarprijs. Sinds 2014 heet de prijs Buma Boy Edgarprijs. Recente winnaars zijn Yuri Honing (2012), Oene van Geel (2013), Jeroen van Vliet (2014) en Tineke Postma (2015).

Deel dit