Naar overzicht

Boekrelease Cy Twomblys Quattro Stagioni. Studies in Art-Based Learning.

Cover Cy Twombly’s Quattro Stagioni
22 mrt 2019
22 mrt 2019
Cover Cy Twombly’s Quattro Stagioni
Cover Cy Twombly’s Quattro Stagioni

Cy Twomblys Quattro Stagioni is het laatste deel van de serie Studies in Art-Based Learning. In dit bijzondere boek, een combinatie van essay, biografie en fictie, staan vragen rondom het leven en dood centraal. 

Cy Twomblys Quattro Stagioni
Voor Lisa Roos is de dood als een stip op de horizon, altijd aanwezig. Ze vraagt zichzelf af hoeveel tijd haar nog gegund is, wanneer ze de vier werken van de Amerikaanse schilder Cy Twombly bestudeerd en bewonderd. Er ontstaat een dialoog met de vier werken en dit leidt haar tot het geheim van de scheppende kracht van de natuur. Lisa’s overdenkingen en dromen brengen haar in Gaeta, een badplaats tussen Rome en Napels, de plaats waar in de oudheid Parmenides’ school van Elea was gehuisvest. Ze volgt daar onder meer Twomblys voetsporen. Deze zoektocht brengt Lisa tevens in contact met vele andere kunstwerken, gedichten en muziek. 

Studies in Art Based Learning
In Cy Twomblys Quattro Stagioni beschrijft Jeroen Lutters het door hem ontwikkelde Art-Based Learning (ABL), een methode waarin kunst als kennisbron voor existentiële vragen wordt benaderd. Zoals ook in het boek blijkt, staat het gesprek tussen beschouwer en het kunstwerk centraal. Art-Based Learning wordt ingezet voor creativiteitsontwikkeling, artistiek onderzoek en persoonsvorming. ABL is daarmee een innovatieve tool voor binnen- en buitenschoolse kunsteducatie.

Het eerste deel in de serie Studies in Art-Based Learning, Sprekende objecten gaat in op het thema ‘de beschaving’. In een essayistische vertelstijl gaat Lutters in op het werk van verschillende kunstenaars aan de hand van de vraag: Wat is beschaving? In het tweede deel Ema (naakt op een trap) richt Lutters zich op het werk van Gerhard Richter. Deze fictieve biografie heeft als thema ‘het meesterschap’. 

Over Jeroen Lutters
Dr. Jeroen Lutters is lector kunst- en cultuureducatie bij ArtEZ. Daarnaast is hij honorary lector didactiek en inhoud van de kunstvakken bij de Hogeschool Windesheim. Jeroen Lutters promoveerde op Art Based Learning (ABL) als methode bij de kunst- en cultuuranalytica Mieke Bal. Hij nam deel aan de Amsterdam School of Cultural Analysis (ASCA) en gaf leiding aan succesvolle meerjarige onderzoekprojecten inzake cultuureducatie als D21: schoolontwerpen in de 21e eeuw (2016).

Jeroen Lutters is de auteur van onder meer: In de schaduw van het kunstwerk: Art Based Learning in praktijk (Garant 2012) en Sprekende objecten: studies in Art Based Learning (ArtEZ Press 2015), Ema (naakt op een trap) (ArtEZ Press 2017) en The Trade of the Teacher - Visual Thinking with Mieke Bal (Valiz 2018).

 Het boek is verkrijgbaar via: www.artezpress.artez.nl

Over ArtEZ Press

ArtEZ Press is de uitgeverij van ArtEZ. Met de boeken die ArtEZ Press publiceert, wordt onderzoek en theorievorming binnen de verschillende disciplines van het kunstonderwijs gestimuleerd. De publicaties bieden de mogelijkheid om de aanwezige kennis en kunde in kunst, cultuur en onderwijs te tonen. Sommige boeken kunnen fungeren als lesmateriaal, ook internationaal. 

Deel dit