Naar overzicht

ArtEZ Press: Verbeeldingskracht in zorgarchitectuur

http://dolls-house.nl/poppenhuizen-page/
6 apr 2017
6 apr 2017
http://dolls-house.nl/poppenhuizen-page/
Enkele poppenhuizen uit Verbeeldingskracht in Zorgarchitectuur

Verbeeldingskracht in zorgarchitectuur
Door Ko Jacobs, Peter Masselink en anderen

Poppenhuizen die de beleving illustreren van kinderen met een beperking. Dat is in het kort het onderwerp van de nieuwe publicatie van ArtEZ Press dat maandag 10 april in het Radboud UMC Nijmegen wordt gepresenteerd.

Het poppenhuis als schaalmodel
Traditionele poppenhuizen zijn vaak een weerspiegeling van een bepaalde werkelijkheid. Het staat in verhouding tot de dingen die we kennen. Maar wat als een kind die relaties nauwelijks of helemaal niet waarneemt, bijvoorbeeld door ziekte ? Hoe moet het poppenhuis veranderen om nog recht te doen aan de beleving van deze kinderen?

Het veranderde huis
Achttien architecten zijn deze uitdaging aangegaan en hebben een poppenhuis ontworpen en gebouwd voor kinderen met een ernstige energiestofwisselingsziekte. Deze huizen hebben een volledig andere betekenis en verschijningsvorm dan de pronkpoppenhuizen van rond 1750 of de weinig aan de fantasie overlatende hardplastic Barbiehuizen. Ze bieden nieuwe mogelijkheden, brengen de wereld in bed of laten door een krachtig beeld zien wat het hebben van zo’n ziekte betekent.
Poppenhuizen en hun betekenis
De bijzondere poppenhuizen zijn verzameld in deze publicatie. Iedere architect heeft daarin zijn eigen visie omschreven. Daarnaast bevat het boek stukken van Jet Pijzel-Domisse (oud-conservator Haags Gemeentemuseum) en Ko Jacobs (directeur ArtEZ Academie van Bouwkunst). Daarmee wordt de betekenis van poppenhuizen aan de hand van onze geschiedenis geduid en krijgt deze nieuwe verzameling betekenis met een ontroerende link naar kinderen met een ziekte.

Over ArtEZ Press
ArtEZ Press is de uitgeverij van ArtEZ. Met de boeken die ArtEZ Press publiceert, wordt onderzoek en theorievorming binnen de verschillende disciplines van het kunstonderwijs gestimuleerd. De publicaties tonen de kennis en kunde in kunst, cultuur en onderwijs. Sommige boeken fungeren als lesmateriaal, ook internationaal. De publicaties van ArtEZ Press zijn daarnaast bestemd voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst en cultuur.
Meer informatie: artezpress.artez.nl
Zie ook: http://dolls-house.nl/poppenhuizen-page/

 

Deel dit