Naar overzicht

ArtEZ Press: De gestiek van de architectuur

ArtEZ Press: De gestiek van de architectuur
6 apr 2017
6 apr 2017
ArtEZ Press: De gestiek van de architectuur

Een leerboek maniërisme door Frans Sturkenboom

In april verschijnt er een nieuwe publicatie bij ArtEZ Press door architect Frank Sturkenboom: De gestiek van de architectuur. Een leerboek maniërisme.

Dit boek is een pleidooi voor beweeglijke architectuur en voor een ‘maniërisme forever’ en daarmee een must have voor architecten en architectuurliefhebbers die geïnteresseerd zijn in de oorsprong en kenmerken van deze tendens. Met ruim driehonderd afbeeldingen die het beeldverhaal vormen.

Architectuur als metamorfose Sturkenboom noemt deze tendens de ‘gebarende architectuur’ ofwel ‘gestiek van de architectuur’. Hij laat zien dat deze bewegelijkheid voortkomt uit het historische maniërisme, dat ook de beweging en de textuur van een bouwwerk voorop stelde. Architecten stellen hierbij in plaats van de ruimte het vlak centraal. Vloeren veranderen in wanden en gaan over in daken. Gevels verspringen en ontwikkelen een eigen diepte. Architectuur als metamorfose.

Werkwoorden versus begrippen “Gebarende architectuur vraagt niet om begrippen, maar om werkwoorden. Van zitten via opruimen, omlijsten en verbergen naar groeien en krimpen”. Aan de hand van voorbeelden - dwars door de geschiedenis van de architectuur heen - bespreekt Sturkenboom essentiële architecturale grondbegrippen.

Over ArtEZ Press ArtEZ Press is de uitgeverij van ArtEZ. Met de boeken die ArtEZ Press publiceert, wordt onderzoek en theorievorming binnen de verschillende disciplines van het kunstonderwijs gestimuleerd. De publicaties tonen de kennis en kunde in kunst, cultuur en onderwijs. Sommige boeken fungeren als lesmateriaal, ook internationaal. De publicaties van ArtEZ Press zijn daarnaast bestemd voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst en cultuur.

Verkrijgbaar vanaf maart in de boekhandel of bestellen via ArtEZ Press

 

Deel dit