Naar overzicht

ArtEZ lanceert podcast over diversiteit

ArtEZ lanceert podcast over diversiteit
7 jun 2018
7 jun 2018
ArtEZ lanceert podcast over diversiteit

Onlangs lanceerde ArtEZ studium generale de podcast Diversity Stories. De afgelopen maanden werkten studenten van ArtEZ samen met schrijver, radiomaker en ArtEZ-docent Dennis Gaens aan de podcast. De podcast telt zes afleveringen en rode draad is het thema ‘diversiteit’.

ArtEZ hogeschool voor de kunsten heeft diversiteit hoog in het vaandel staan en streeft ernaar om een inclusieve academie te zijn. Daarom wilde ArtEZ studium generale de verhalen van studenten over dit belangrijke onderwerp ophalen en daarvoor een creatief podium bieden. Het resultaat is een caleidoscopische blik op diversiteit met persoonlijke verhalen over gender en identiteit, gesprekken over wat je naam over je verraadt, een heuse Menstruatieopera, übergeestige dialogen tussen twee Turkse expats die zich beklagen over de Nederlandse en Duitse eetcultuur, taal en bureaucratie, en meer.

Pittige kritiek
Een van de bijdragen in aflevering 1 is van drie studenten van de ArtEZ-master Fashion Strategy. Hester Brands, Chet Bugter en Chinouk Filique de Miranda uiten pittige kritiek op het modesysteem èn op het modeonderwijs in Nederland. Zo bespreken ze culturele toe-eigening in de mode aan de hand van een actueel voorbeeld; ze stellen de vraag of Gucci vorig jaar een ontwerp kopieerde van Dapper Dan uit 1989 of dat het een ‘hommage’ was.

Wat vertelt een naam?
De bijdrage van Silas Neumann (ArtEZ-student Master of Theatre Practices ) in aflevering 2 gaat over namen en wat die vertellen over een persoon en zijn/haar/hun achtergrond en identiteit. Zo praat hij met Pelumi Adejumo (ArtEZ-student Creative Writing). Als zij belt om een pizza te bestellen, geeft ze meestal een andere naam op, Anne ofzo, omdat dat sneller is. In Nederland is Pelumi een bijzondere naam, maar in Nigeria, waar ze oorspronkelijk vandaan komt, is het een hele gewone naam en vertelt die veel over haar afkomst.

De makers
Diversity Stories bevat bijdragen van Silas Neumann, Asu Aksu & Zahide Fürstenberger, Femke Bosma, Renske van Gelder & Tosca Mitkowska & Marieke Sytema, Nina de Haas, Christine Ayo en Pelumi Adejumo, Hester Brands, Chet Bugter & Chinouk Filique de Miranda. Diversity Stories wordt geproduceerd door ondercast in opdracht van ArtEZ studium generale.
Beluister de podcast
Beluister de podcast via je smartphone (bv. via Stitcher of iTunes) of via de website van ArtEZ studium generale: http://studiumgenerale.artez.nl/2018/05/podcast-diversity-stories/

#DiversityStories | ArtEZ studium generale onderzoekt diversiteit in de samenleving en de kunsten in verschillende thema-programma’s rond o.a. gender, feminisme, inclusie, burgerschap. Bijdragen of bijwonen? Bekijk de website voor meer informatie: studiumgenerale.artez.nl

ArtEZ studium generale is katalysator van betekenisvolle en radicale ideeën, projecten en verhalen voor de toekomst. Zij brengt ontmoetingen tot stand tussen kunst, wetenschap en maatschappij.

Deel dit