Naar overzicht

ArtEZ haalt revolutionair Nadja Tolokonnikova (Pussy Riot) naar Enschede

ArtEZ haalt revolutionair Nadja Tolokonnikova (Pussy Riot) naar Enschede
13 okt 2017
13 okt 2017
ArtEZ haalt revolutionair Nadja Tolokonnikova (Pussy Riot) naar Enschede

ArtEZ haalt revolutionair Nadja Tolokonnikova (Pussy Riot) naar Enschede
Hoe verandert kunst de wereld?

Op 19 oktober gaat de Russische kunstenaar, activist en oprichtster van Pussy Riot Nadja Tolokonnikova van 15.00 tot 17.00 uur in gesprek met studenten van ArtEZ in het ArtEZ conservatorium aan de Essengaaarde 10 in Enschede. 

“Zij is geen stenen gooiende revolutionair, maar een artistieke activist”, schreef NRC begin dit jaar over haar. “Je gaat waarschijnlijk niet winnen met kracht en geweld. Als je wint zal dat komen door vindingrijk te zijn en een beetje maf in je hoofd.”, zegt ze daar zelf over. Sinds ze in 2012 voor twee jaar in een werkkamp belandde is Nadja Tolokonnikova, met haar onverschrokken houding, een internationale bekendheid. Altijd bereid om te strijden voor een hoger doel, zowel op het gebied van feminisme als politiek. Een luis in de pels, die bestaande (politieke, religieuze en machts-) structuren en tendensen koste wat kost in twijfel trekt. 

De wereld veranderen
Nadja Tolokonnikova is uitgenodigd door ArtEZ studium generale om onder leiding van schrijver Chris Keulemans, in een collegetour-achtige setting, in gesprek te gaan met studenten van ArtEZ en andere geïnteresseerden. Centrale vraag is: Hoe kun je als kunstenaar of performer je creativiteit en kunst aanwenden om de wereld te veranderen?

Revolte
In de maanden oktober en november onderzoekt ArtEZ studium generale, onder de noemer ‘Revolte. The revolution will be live’, samen met studenten in Arnhem en Enschede het verlangen om de wereld verregaand te veranderen. Er zijn verschillende lezingen, workshops en een speciaal samengesteld filmprogramma over revolutie. Bekijk het volledige programma:
https://www.artez.nl/agenda/artez-studium-generale-revolt-nadja-tolokonnikova-pussy-riot-lecture-and-q-a

Nadja Tolokonnikova | (Norilsk, Noord-Rusland, 7 november 1989) is lid van de anti-Poetin-punkgroep Pussy Riot. In 2012 werd ze veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens „subversieve provocaties.” Ze is sinds 2014 weer op vrije voeten. Begin 2017 verscheen de Nederlandse vertaling van haar boek ´Zo begin je een revolutie´.

ArtEZ studium generale | is katalysator van betekenisvolle en radicale ideeen, projecten en verhalen voor de toekomst. Zij brengt ontmoetingen tot stand tussen kunst, wetenschap en maatschappij.

 

Deel dit