Naar overzicht

ArtEZ Conservatorium haalt muziekgod PAN naar Enschede

ArtEZ Conservatorium haalt muziekgod PAN naar Enschede
6 apr 2018
6 apr 2018
ArtEZ Conservatorium haalt muziekgod PAN naar Enschede

“Het is groot, iconisch en kijkt nieuwsgierig en met een avontuurlijke blik naar de wereld.” We hebben het over het zes meter hoge beeld van een jonge muziekgod PAN, waarmee de makers Spacecowboys tijdens de Ijsselbiënnale 2017 hoge ogen gooiden. Op 20 april wordt het beeld op het dak van ArtEZ Conservatorium in Enschede geplaatst. Hiermee wil Rob Kramer, directeur van het conservatorium en initiatiefnemer, het conservatorium een meer herkenbare plek geven in de stad.

Onthulling vanaf het dak
Het torenhoge beeld wordt feestelijk en vooral muzikaal onthuld. Muzikanten van het conservatorium zullen PAN live welkom heten vanaf het dak van het conservatorium. Uiteraard is heel Enschede welkom om hierbij aanwezig te zijn.
Locatie: Van Essengaarde 10 in Enschede
Datum en tijd: vrijdag 20 april, 11.00 uur

PAN als belichaming van de student
Rob Kramer zag het beeld voor het eerst tijdens de IJssel-biënnale en raakte erdoor gebiologeerd. “Ik zag in de houding van muziekgod PAN iets terug van onze conservatoriumstudenten. Jonge iconen in wording, met een nieuwsgierige en avontuurlijke houding. Eigenzinnig en alle potenties al in zich dragend, tegelijkertijd nog volop in ontwikkeling.”

PAN zoekt onderdak na succes IJsselbiënnale
Toen na de IJsselbiënnale gezocht werd naar een nieuw onderkomen voor PAN, was het voor Kramer eigenlijk al snel duidelijk. PAN zou naar Enschede komen en wel op het dak van ArtEZ Conservatorium.

Gemeente Enschede
Rob Kramer kreeg daarin steun van gemeente Enschede en het Muziekkwartier. Enschede wil een aantrekkelijke stad voor jonge, creatieve en innovatieve studenten en inwoners zijn en het gebied rondom het muziekkwartier is volop in ontwikkeling. Met de komst van muziekgod Pan is dit gebied herkenbaarder geworden en heeft het een, ongetwijfeld veelvuldig gefotografeerd, icoon erbij gekregen.

Space cowboys
Het kunstenaarsduo Spacecowboys wordt gevormd door Paul Keizer (Nederland, 1958) en Albert Dedden (Nederland, 1959). De kunstenaars wonen en werken in Deventer en zijn van daaruit vertrouwd met de IJssel. Hun werk, dat ze meestal voor de openbare ruimte maken, is poëtisch en vertellend van karakter. Zij maakten het beeld PAN voor de Ijsselbiënnale 2017, waarbij het duo de Goden weer hun rol teruggaven na een Apocalyps veroorzaakt door klimaatverandering.

ArtEZ Conservatorium
Het ArtEZ Conservatorium, gevestigd in Arnhem, Enschede en Zwolle, is met ruim 800 studenten en 250 docenten een van de grootste conservatoria van Nederland. Het conservatorium in Enschede staat voor muzikaal vakmanschap en ondernemerschap. Hier worden jonge, avontuurlijke professionals opgeleid, die midden in het leven staan en met een nieuwsgierige blik voorbij grenzen kijken.

Deel dit