Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Amy Whittle wint Hendrik Valk Prijs

  • Beeldende Kunst
  • Vormgeving
  • ArtEZ-prijswinnaars
Amy Whittle wint Hendrik Valk Prijs

In Museum Arnhem is vrijdag de Hendrik Valk Prijs 2016 uitgereikt aan Amy Whittle. De jury roemde Whittle, deze zomer afgestudeerd aan de opleiding Interaction Design van ArtEZ Arnhem, om de veelzijdigheid van haar werk en haar vermogen om de digitale, technische en fysieke wereld op een mooie manier bij elkaar te brengen. Dat bleek onder andere uit haar installatie Artificial afterlife, waarbij ze de energie-vibraties van een dode vogel via computerprogramma’s omzette in kleurrijke digitale patronen op een beeldscherm. Zo confronteerde ze de kijker met haar eigen invulling van een ‘leven na de dood’, dat ze niet alleen zichtbaar, maar ook invoelbaar had gemaakt.

Met het winnen van de Hendrik Valk Prijs, een in 2010 door de Stichting Hendrik Valk ingestelde aanmoedigingsprijs voor pas afgestudeerden van ArtEZ Arnhem, ontving de winnares een geldbedrag van 1000 euro, een grafisch werk van Hendrik Valk en een uitnodiging om van 11 tot 13 november a.s. te exposeren op de kunstbeurs Art Arnhem. Ook voor de andere genomineerden, Aldo Esparza Ramos, Daniël van Werven, Milou Voorwinden en Valerie van Zuijlen, had de jury lovende woorden. Voorafgaand aan de uitreiking in aanwezigheid van cultuur-wethouder Gerrie Elfrink gaven alle genomineerden nog een pitch van drie minuten over hun werk. Het programma van de middag was aldus niet alleen feestelijk, maar ook onderhoudend.

De jury van de Hendrik Valk Prijs bestaat dit jaar uit Saskia Bak (directeur Museum Arnhem), Inge Pollet (artistiek directeur Plaatsmaken), Manon Schaap (creative director en curator bij Manon Schaap Studio & Projects), Maroesja Klinkert (kleindochter van de Arnhemse schilder en academiedocent Hendrik Valk, 1897-1986) en Caroline Roodenburg (directeur Stichting Hendrik Valk).