Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Recordaantal bezoekers op Booster festival

  • Muziek

Wat ooit begon als een initiatief vanuit ArtEZ Conservatorium in Enschede, is inmiddels uitgegroeid tot hét muziekplatform voor opkomend talent in Oost-Nederland en daarbuiten: Booster Festival. De twaalfde editie, op 4 en 5 april, trok een recordaantal bezoekers en bevestigde daarmee opnieuw de impact en relevantie van het festival. 

Recordaantal bezoekers op Booster festival

Verspreid over twee dagen en dertien locaties in de binnenstad van Enschede, bood Booster een levendig podium voor meer dan vijftig artiesten en collectieven.“Deze twaalfde editie was de drukste tot nu toe, zowel overdag als ‘s avonds,” aldus Rob Kramer, directeur van ArtEZ Conservatorium Enschede. “Booster genereert steeds meer impact, voor muzikanten én voor de popindustrie. De kracht en betekenis van het festival zijn door de jaren heen gestaag gegroeid. Dankzij meerjarige steun van de gemeente Enschede en de provincie Overijssel kunnen we ook de komende jaren nieuwe stappen zetten. Bovendien is het een prachtig visitekaartje voor ons conservatorium.”

Booster laat zien: Oost-Nederland barst van het talent. En Enschede is het podium. Daar ben ik ongelofelijk trots op.” 
Wethouder Malkis Jajan

Ook wethouder Malkis Jajan onderstreept het belang van het festival: “Booster laat zien: Oost-Nederland barst van het talent. En Enschede is het podium. Daar ben ik ongelofelijk trots op.”

Kraka Project: gelijkwaardige uitwisseling met Suriname

Een bijzonder onderdeel van deze editie was het Kraka Project, een uitwisseling met het Conservatorium van Suriname. Dit programma werd opgezet op initiatief van Xillan Macrooy, BRUT en het Surinaamse conservatorium, met als doel een gelijkwaardige samenwerking en kennisdeling rond muzikaal ondernemerschap.

“We willen met Kraka bouwen aan duurzame verbindingen, waarbij Surinaams talent op gelijkwaardige manier de ruimte krijgt om zich te presenteren en ontwikkelen,” vertelt Marjolijn Dokter van BRUT. “Het optreden van het Kraka collectief liet zien hoeveel kracht er schuilt in de Surinaamse muzikale diversiteit. Vanuit de wintireligie bestaat daar het begrip Alakondre – het samensmelten van verschillende culturele identiteiten tot één geheel. Die spirit was voelbaar op het podium.”

Rakesh Kanhai, mede-initiatiefnemer, vult aan: “Nederland kan op deze manier bijdragen aan de verduurzaming van de muziekindustrie in Suriname. Surinaamse muziek is van grote invloed op de Nederlandse popmuziek – kijk maar naar artiesten als Ronnie Flex. Dat mag meer aandacht krijgen. Booster biedt daarvoor een belangrijk podium.”

Foto: Tom Roelofs

Booster Soundshift en CTRL: verdieping en vernieuwing

De nieuwe programmalijn Booster Soundshift trapte het festivalweekend af. Op vrijdag 4 april kwamen makers, professionals en beleidsmakers samen rond thema’s als technologie, duurzaamheid en creatieve maakcultuur. Panels, performances en netwerkprogramma’s gaven richting aan de toekomst van de muzieksector.

Ook het nieuwe ontwikkelingstraject Booster CTRL maakte indruk. Hierin kregen gevestigde artiesten en muzikale vernieuwers ruimte om hun visie te verdiepen. Een van de hoogtepunten was de samenwerking tussen drie jonge leerlingen van de Internationale Schakelklas (ISK) en De Niemanders, waarbij persoonlijke verhalen en livemuziek het publiek diep raakten. Daarnaast traden binnen dit programma onder andere Droom Dit en het Kraka Project op.

Foto: Tom Roelofs

Erkenning en toekomstplannen

Booster Festival werd dit jaar erkend als beeldbepalend evenement door de Gemeente Enschede en de Provincie Overijssel. Dankzij deze steun kon het festival zich verder ontwikkelen in zowel inhoud als productie. Begin 2025 werd Booster bovendien bekroond met een IJzeren Podiumdier voor Beste Festival tijdens Eurosonic Noorderslag – een bekroning op jaren van inzet.

De organisatie kijkt alvast vooruit naar de dertiende editie: Booster Festival keert op vrijdag 10 en zaterdag 11 april 2026 terug naar Enschede.