Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Kunsthogescholen verenigd in netwerk voor ondernemerschapsonderwijs

  • Beeldende Kunst
  • Vormgeving
  • Fashion
  • Schrijven
  • Muziek
  • Dans
  • Theater
  • Architectuur en...
  • Docentopleidingen

“Veel studenten richten zich na hun studie op een eigen praktijk, en dus is het belangrijk dat kunstopleidingen hen daar goed op voorbereiden”, zegt Frans Donders, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO). Het is een van de redenen waarom ArtEZ University of the Arts, Amsterdam Hogeschool voor de kunsten (AHK) en Hogeschool voor de kunsten Utrecht (HKU) samen een landelijk netwerk hebben opgericht dat zich specifiek richt op ondernemerschap in het kunstonderwijs.

Kunsthogescholen verenigd in netwerk voor ondernemerschapsonderwijs

 

Het netwerk opereert onder de naam Community of Practice (COP) en zal twee keer per jaar samenkomen om met betrokken docenten en bestuurders kennis en ervaringen te delen rondom ondernemerschap binnen het kunstonderwijs. De eerste bijenkomst, de kick-off, is op woensdag 13 november en jij kunt daarbij zijn!

Schrijf je hier gratis in!

Ondernemerschap in kunstonderwijs verankeren

De afgelopen jaren is de aandacht voor ondernemerschap binnen het kunstonderwijs aanzienlijk toegenomen. Toch voelt een deel van de studenten zich nog onvoldoende voorbereid op de arbeidsmarkt. “We leven in een maatschappij waarin steeds meer mensen kiezen voor een zelfstandige beroepspraktijk,” legt Frans Donders uit. “In die zin liggen er nu volop kansen om ondernemerschap verder in het kunstonderwijs te verankeren.”

Kennis uitwisselen

Het Ministerie van Economische Zaken, die onder andere het doel heeft om het ondernemersklimaat in Nederland zo sterk mogelijk te maken, gaf het RvO, en daarmee ook Frans, de opdracht om het onderwijs te ondersteunen in het bevorderen van ondernemerschap.  

“Dit leidde in 2022 tot een samenwerking tussen ArtEZ, HAN en Saxion,” vertelt Tamara Rookus, a.i. hoofd van het ArtEZ Business Centre. “Onder de noemer O2LAB Hub Gelderland wisselen docenten tijdens bijeenkomsten (COP’s) kennis uit over ondernemerschapsonderwijs.” "Dit programma werd zo’n succes," voegt Frans toe, "dat we besloten deze COP’s ook in andere regio's te gaan organiseren. Tamara en haar collega's van HKU en AHK stelden vervolgens samen voor om dit concept op te pakken, maar dan wel specifiek voor het kunstonderwijs.””

Creativiteit kunststudenten te weinig benut

Frans benadrukt dat het logisch is om een COP te hebben die zich speciaal richt op kunstonderwijs. “Dat heeft te maken met de beroepspraktijk waar kunststudenten voor worden opgeleid. Commerciële opleidingen zoals Small Business, Finance of Commerciële Economie zijn erg gericht op ondernemerschap, terwijl kunstopleidingen vooral vakgericht zijn.” Maar er is nog een reden voor deze specialisatie, vertelt Frans. “De creativiteit van kunststudenten kan nog veel beter worden benut. In een wereld waarbij het veelal draait om innovatie en duurzaamheid is het goed om te laten zien dat écht vernieuwende ideeën vaak uit het artistieke veld voortkomen.”

Kick-off met primeur

Er gaat dus flink gebouwd worden aan ondernemerschapsonderwijs en daarmee ook aan de toekomst van kunststudenten. Op 13 november komen bestuurders en docenten die zich met dit onderwerp bezighouden samen in Utrecht. “Het Ministerie van Onderwijs is ook uitgenodigd”, zegt Frans. “Ik hoop op een breed gezelschap van professionals.”

Wil jij ook meebouwen aan de toekomst van kunststudenten? Meld je dan hier gratis aan. ArtEZ lanceert op deze dag ook het ArtisticEntreComp-model - een vertaling van het Europese model voor ondernemerschapsvaardigheden EntreComp - dat kunststudenten helpt om grip te houden op de toekomst. ArtEZ is de eerste kunsthogeschool in Nederland die dit model heeft vertaald.

De Community of Practice Ondernemerschap is een initiatief van het ArtEZ Business Centre i.s.m. AHK en HKU. De kick-off wordt gesteund door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.