Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: Creative Writing-alumnus Sophie Zwertbroek wint Robbert Dijkgraaf Essayprijs 2023

  • Schrijven

Gespot in New Scientist – Sophie Zwertbroek, alumnus Creative Writing, heeft op 22 november de Robbert Dijkgraaf Essayprijs 2023 gewonnen met haar inzending ‘Zoektocht naar alles’. De prijs werd uitgereikt tijdens het Gala van de Wetenschap 2023.

Sophie Zwertbroek tijdens Gala van de Wetenschap 2023
Sophie Zwertbroek tijdens Gala van de Wetenschap 2023

Zonder kunst geen wetenschap

“Zonder kunst geen wetenschap?! Weet jij hier iets over te vertellen én kun je goed schrijven?”, luidde de oproep van New Scientist en AD. Sophie Zwertbroek wist hier wel raad mee. Ze schreef een krachtige inzending over hoe kunst en wetenschap met elkaar verbonden zijn, en won daarmee van talloze Nederlandse en Belgische inzenders.

Kunst en wetenschap houden elkaars handen vast in hoe mensen sceptisch kunnen zijn, maar ook in hoe mensen daarin kunnen verrassen, hoe mensen grondig grensverleggend kunnen zijn. Er zijn genoeg verwonderlijke dingen te ontdekken – zolang we ruimte blijven bieden aan de mensen die daarnaar willen zoeken.”
Sophie Zwertbroek

Over Sophie Zwertbroek

Sophie Zwertbroek (1997) kan moeilijk kiezen. Ze schrijft, tekent en treedt op. Haar teksten snijden uiteenlopende onderwerpen aan, maar vinden vaak wortel in filosofie, de actualiteit en wetenschap. Ze werd gepubliceerd bij Notulen van het Onzichtbare en in bloemlezingen van de Gedichtenwedstrijd. Ze draagt regelmatig voor, heeft dat gedaan bij o.a. het Wintertuinfestival en SLAA. Ze studeerde in 2021 af van de opleiding Creative Writing aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten.

Over Sophies opleiding Creative Writing

Sophie studeerde in 2021 af aan de bacheloropleiding Creative Writing in Arnhem, waar je de ruimte krijgt om te experimenteren met allerlei richtingen: van romans creëren tot schrijven voor Virtual Reality. Zo ondervind je wat jij je eigen wilt maken, waar je schrijfhart sneller van gaat kloppen en bovenal: wat schrijver zijn voor jou betekent.