Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

ArtEZ op de Dutch Design Week 2023

  • Vormgeving
  • Fashion
  • Architectuur en...

Bezoek jij dit jaar de Dutch Design Week, of ben je van plan om dat te doen? Goed nieuws: ook dit jaar zijn onze studenten, onderzoekers en docenten weer aanwezig om hun onderzoek of ontwerp te presenteren. Om je het gemakkelijk te maken hebben we in dit nieuwsbericht de ArtEZ-bijdragen aan de Dutch Design Week voor je gebundeld. Zo gidsen wij je door de Dutch Design Week heen! Ga je? Gebruik dan de hashtag #ArtEZDDW, zodat ook de mensen thuis kunnen meegenieten. Vergeet ook niet ons te mentionen met @ArtEZUniversityofthearts: zo kunnen wij de posts ook delen!

BEADS, afstudeerproject van Rinske van den Heuvel
BEADS, afstudeerproject van Rinske van den Heuvel

Exploring the field of IN  

Met alumni van de bachelor- en masteropleiding Interieurarchitectuur ArtEZ  

Ieder jaar presenteren alumni van Interieurarchitectuur hun onderzoek en projecten tijdens de Dutch Design Week. De alumni laten zien dat zij de rol als ruimtelijk ontwerper hebben verkend door de grenzen van de discipline op te zoeken. Kom langs tijdens Exploring the field of IN, en ervaar zelf wat er gebeurt als we de grenzen van interieurarchitectuur opzoeken, en ons bevinden op nog onontgonnen terrein.   

Waar en wanneer?   

Designperron Fuutlaan 12 in Eindhoven. De expositie is dagelijks (van 21 t/m 29 oktober) te bezoeken tussen 11 en 18.  

Meer informatie

BEADS connect to play, play to connect

Met Studio Rinske van den Heuvel, alumna Product Design

Rinske van den Heuvel studeerde in 2023 af met haar ontwerp BEADS. Dit project is een speelveld met een grote collectie gekleurde kralen in verschillende vormen, grootte en materiaal. Volwassenen kunnen hun eigen ketting rijgen op een speelse manier. Ze doen dat samen met anderen en maken verbinding met elkaar door te praten over plezier, geluk en door te spelen.

Waar en wanneer?

Dagelijks te bezoeken, van 11 tot 18, in de Station area, Design Perron (Fuutlaan 12)

Meer informatie

Regeneration: Fashion from the Ground Up

New Order of Fashion (NOoF) toont baanbrekend werk van opkomende, radicale ontwerpers in hun LAB in Eindhoven onder de titel 'Fashion from the Ground Up'. Onder andere Fashion Design alumnus Bastiaan Reijnen toont afstudeerwerk: "Het doel is om kleding te laten zien die het verdient om voor altijd te blijven bestaan en niet na een paar keer dragen wordt weggegooid". Het thema voor deze DDW-editie is Regeneration. Dit is het proces van vernieuwen en herstellen nadat iets is versleten is, beschadigd of verloren gegaan. Dit is precies waar NOoF zich volledig voor inzet: het vinden van gedurfde manieren om ecosystemen te herstellen en aan te vullen.

Waar en wanneer?
Dagelijks te bezoeken, van 11 tot 18 in het NOoF LAB (Torenallee 22-06)

Meer informatie

Innovatielabs 

Met onderzoekers van het lectoraat Tactical Design 

Van het lectoraat Tactical Design zijn lector Jeroen van den Eijnde en Lucie Huiskens als onderzoekers betrokken bij het landelijke programma Innovatielabs, dat een impuls geeft aan nieuwe veerkracht in de culturele en creatieve sector. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, namens alle rijkscultuurfondsen, en ­CLICKNL voeren het programma uit in opdracht van het ministerie van OCW. Op dinsdag 24 oktober en donderdag 26 oktober is Jeroen van den Eijnde aanwezig om zijn bevindingen te delen. 

Waar en wanneer? 

De innovatielabs organiseren de hele week activiteiten (lezingen, open labs en kennisdelingssessies). De meeste activiteiten, inclusief de twee kennisdelingssessies van Van den eijnde op 24 en 26 oktober, vinden plaats in de Skybar in Microlab in de Strijp-S area. 

Meer informatie 

Network Applied Design Research 

Met lector Tactical Design Jeroen van den Eijnde 

Lector Tactical Design Jeroen van den Eijnde maakt deel uit van het Network Applied Design Reserch dat zich op de DDW23 presenteert met een open werksessie over het thema 'experimentele leer- en innovatieomgevingen' (ter voorbereiding op een wetenschappelijk boekwerk bij uitgever Francis & Taylor. Van den Eijnde zal daar een presentatie houden over het living lab 'The Art of Connection' waarbij hij als onderzoeker is betrokken samen met o.a. het lectoraat Architecture in Health van de HAN.  

Waar en wanneer? 

Op 26 oktober, van 12 tot 17 uur, kun je de presentatie van oa Jeroen van den Eijnde bezoeken. Wel is het handig als je je vooraf registreert. De presentatie vindt plaats in het Microlab, in de Strijp S area. Meer informatie, routebeschrijving en aanmelden via de website van Dutch Design Week.

Meer informatie

De wereld van Dutch Design 

Met Tjeerd Veenhoven en Ineke Hans, onderzoekers aangesloten bij lectoraat Tactical Design 

Kun je de Dutch Design Week niet bezoeken? Niet getreurd: ook vanuit je luie stoel kun je dagelijks meegenieten. De VPRO zendt namelijk dagelijks het programma 'De wereld van Dutch Design' uit (NPO3, ca. 10.00 uur) waarin Nadia Moussaid in gesprek gaat met zes gezaghebbende Nederlandse ontwerpers over hun werk. Wat inspireert ze? Hoe helpen hun ontwerpen een steeds complexer wordende wereld behapbaar te houden? Twee van hen zijn direct betrokken bij het onderzoek van het lectoraat Tactical Design. Tjeerd Veenhoven is sr. docent-onderzoeker bij het lectoraat Tactical Design en spreekt over zijn rol als waardeketenontwerper die economische waarde probeert toe te kennen aan gewassen die goed zijn voor de biodiversiteit en ons ecosysteem. Productontwerper Ineke Hans werkt vanuit het lectoraat Tactical Design  aan een ‘CO2-huisje’ dat inzichtelijk moet maken hoe de keuzes die wij maken, onze uitstoot beïnvloeden.  

Waar en wanneer?  

vanaf maandag 23 oktober, dagelijks rond 22.00 uur, NPO 3 en vanaf vrijdag 20 oktober op NPO Start. De precieze dagen van de uitzending met Tjeerd en Inneke volgt snel.  

Meer informatie 

Culturalized Wind Power 

Met Noud Sleumer, onderzoeker en ontwerper aangesloten bij het lectoraat Tactical Design 

In het kader van het onderzoeksproject 'Measuring 4 C-Dutch' presenteert ontwerper Noud Sleumer zijn project 'Culturalized Wind Power' waaraan hij werkt (en dat vanaf maart 2024 ook in het Ned. Openluchtmuseum te zien zal zijn).  

Waar en wanneer? 

Dagelijks te bezoeken, van 11 tot 17, in de Other Area, Pennings foundation (Gledropseweg 63).  

Meer informatie 

Ben je student of alumnus van ArtEZ en sta je ook op de Dutch Design Week 2023, maar word je niet vermeld in dit bericht? Mail naar redactie@artez.nl. Geef in je mail aan waar en wanneer bezoekers je kunnen vinden, zodat wij met die informatie dit bericht kunnen aanvullen.