Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: Illustration Design in Trouw en Het Parool

  • Vormgeving

Dat een moeilijke uitgangspositie voor extra veel creativiteit zorgt, bewijst het werk van eerstejaarsstudent Illustration Design Enya Heijmer wel. Ze maakte een tekening over staalproducent Tata Steel en veroverde daarmee onder andere een plekje in de krant Trouw. Ook alumna Illustration Design Ytje Veenstra haalde de krant met haar werk. In Het Parool staat haar kleurrijke digitale werk afgebeeld bij een artikel over alles wat er te zien was op de Biënnale in Haarlem.

Het werk van Enya Heijmer gebaseerd op het onderwerp Tata Steel
Het werk van Enya Heijmer gebaseerd op het onderwerp Tata Steel

Trouw schrijft over de plannen die Tata Steel heeft op het gebied van verduurzaming. De tekening van Enya laat drie vrouwen zien die met zuurstofflessen op de rug aren aan het rapen zijn. Op de achtergrond zijn de hoogovens van Tata Steel geschilderd. Haar tekening was onderdeel van de expositie ‘TATATATA’ in Kunst Centrum Haarlem, dat weer deel uitmaakt van de Illustratie Biënnale. Het werk van Enya is afgeleid van een schilderijtje dat ze vond in de kringloopwinkel. TRIK, docent redactionele illustratie, bedacht deze opdracht voor zijn eerstejaarsstudenten. "Een mooi voorbeeld van hoe je een oud beeld letterlijk kan recycelen tot iets actueels", legt hij uit. Zonder dat ze vooraf wisten waarvoor het bedoeld was, liet hij zijn studenten voor vijf euro iets uitzoeken in de kringloopwinkel. "Ik wist natuurlijk wel wat de opdracht zou worden", lacht TRIK. "Ze kwamen met de gekste dingen aanzetten. Uiteindelijk heb ik ze in het diepe gegooid met het onderwerp Tata Steel."

Een krant rondom Tata Steel

De tekening van Enya en de rest van de studentenwerken maken deel uit van het project Tata State of Mind. "Het onderwerp klimaat leeft erg onder jongeren en het activisme laait weer op bij deze generatie. Het is de derde expositie die we houden, en we hebben nog veel meer plannen. Zo werken we ernaartoe om van alle resultaten een krant te maken. Daar gaat ArtEZ ook een grote rol in spelen."

Elke slaapkamer heeft een ander verhaal

Wie niets te maken heeft met het onderwerp Tata Steel, maar net als Enya ook een plekje in de krant kreeg én te zien was op de Illustratie Biënnale in Haarlem, is ArtEZ-alumna Ytje Veenstra. Ze werkt tegenwoordig voor verschillende nationale en internationale opdrachtgevers en is een oud-klasgenoot van TRIK. "We zijn ook goede vrienden", vertelt hij. "Ytje doet veel met digitaal en VR. Ook een heel talentvolle kunstenaar." Het Parool schrijft: 'Ytje herschiep het huis in een klein dorp in Friesland waar haar grootouders vanaf 1945 woonden. Elke slaapkamer waar ze sliep tijdens het logeren heeft een eigen verhaal'.

Ytje Veenstra raakte geinspieerd door het huisje van haar grootouders in Friesland. Elke slaapkamer waarin ze sliep heeft een eigen verhaal