Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Negen projecten van ArtEZ Product Design-studenten geven een nieuwe kijk op alledaagse objecten

  • Vormgeving

Met porselein bedekte handtassen, decoraties voor verlengsnoeren en een vaccinatiebordspel. Dit is maar een greep uit de afstudeerprojecten die in deze schooltentoonstelling op Dezeen te zien zijn.

Negen projecten van ArtEZ Product Design-studenten geven een nieuwe kijk op alledaagse objecten

De negen onderstaande werken zijn gemaakt door studenten van de opleiding Product Design in Arnhem die zichzelf als "een laboratorium om met de toekomst te experimenteren” typeert.

ArtEZ:

"ArtEZ Product Design leidt al meer dan 40 jaar nieuwe generaties ontwerpers op. Voor ons is deze opleiding meer dan alleen een onderwijsplek. Het is onze missie om als laboratorium te fungeren waar je kunt experimenteren met de toekomst. Deze generatie studenten is geconfronteerd met steeds veranderende uitdagingen en heeft onderzocht wat vormgeving voor hen betekent. Hun afstudeerproject is hierop een antwoord, waarbij grenzen worden overschreden en vragen gesteld worden via context, vorm en materiaal.

Wij helpen onze studenten om een eigen visie op het leven te ontwikkelen en nieuwe dimensies in design, zowel in de praktijk als in de theorie, te verkennen. Onze afdeling werkt volgens een studiomethode, wat betekent dat studenten les krijgen van mensen die op veel verschillende manieren actief zijn op het gebied van internationale vormgeving.

De vaardigheden van studenten wat betreft denken en creëren worden tijdens de opleiding voortdurend opgerekt. Zo worden ze uitgedaagd om hun eigen artistieke praktijk te ontwikkelen. Daarnaast krijgen onze studenten tijdens het hele studieprogramma coaching en ondersteuning bij het ontwikkelen van uitmuntende expertise, zodat ze als toekomstige ontwerpers de kans krijgen om hun stempel op de wereld van morgen te drukken.”

Surplus door Eline ten Busschen

"Mijn ontwerppraktijk is als een laboratorium opgebouwd waarin afvalstromen worden geherevalueerd en het onbenut potentieel van materialen wordt laten zien. In de Surplus-collectie combineer ik losse, niet gesponnen heidewol met 3D-geprinte PLA."

The Long Event door Ruben Hoogvliet

“Mijn afstudeerproject begon met het heroverwegen van keramische ambachten en het experimenteren met technieken die het mogelijk maken om spontaner, zonder gebruik van gipsmallen, te werken. Ik heb een methode ontwikkeld waarbij lichte, vochtabsorberende structuren in vloeibare klei worden ondergedompeld en hangend worden gedroogd, zodat ze onder het gewicht van de klei volledig vervormen."

Weeds door Jeroen van Kempen

"Het verlengsnoer is een navelstreng geworden die de mogelijkheid om mensen met technologie te verbinden symboliseert. Maar stekkerdozen vinden we lelijk en al die snoeren een ergernis, dus werken we ze weg achter televisies, kasten en banken. Ze zijn een soort ongewenst onkruid."

Stages of the Ordinary door Hanna Kooistra

"In mijn collectie, Stages of the Ordinary, worden alledaagse objecten als ornament geherdefinieerd: een idee met een lange geschiedenis dat over meer gaat dan alleen het decoratieve aspect. Voor mij is het een vorm van communicatie, een blik op functionaliteit, een manier van produceren en een oorsprongsaanduiding."

Alter-Aging door Myrthe Rosema

"Positief zijn over ouder worden verlengt je levensduur met 7,5 jaar. Nu mensen steeds ouder worden, is het hoog tijd om de manier waarop we ouder worden te veranderen! Het project Alter-Aging bestaat uit vier voorstellen die het gesprek over ouder worden op gang brengen en veroudering vanuit een ander perspectief benaderen.”

VACCIN door Jeanne van Straten

"Mijn afstudeerproject onderzoekt het belang van vaccinaties en groepsimmuniteit in een educatief ontwerpkader. Hiertoe heb ik een educatief spel ontworpen dat duidelijkheid biedt over vaccinaties. Want door te spelen leren we samen te werken en strategisch te denken. Spel een van de oudste onderwijsmethoden.”

The house as a Product door Thijs Swinkels

"In mijn afstudeerproject onderzoek ik vanuit drie verschillende invalshoeken hoe we anders kunnen leven. Het ene project is een modulair systeem dat je hele leven met je meegroeit, en het andere is een geavanceerde camper die een combinatie van wonen en reizen zonder beperkingen mogelijk maakt."

Stretching Perspectives door Janneke Spaan

"In mijn afstudeerwerk speelt het idee van patroonmapping een belangrijke rol. Door het maken van patronen als een vorm van topografie te bekijken, heb ik materialen ontwikkeld die een nieuwe kijk op objecten, technieken en toepassingen geven. Ik heb door middel van modellering en herhaling van deze materialen 3D-modellen gemaakt die naar boven uitrekken op de stoffen."

Liquid Statue door Gijs Wouters

"Voor mijn collectie heb ik porselein als basismateriaal gebruikt. Porselein is gemaakt van klei, een grondstof die ooit van grote waarde was, maar nu door de tijd en door nieuwe technologische ontwikkelingen verouderd is. De industrie is langzaam aan het verdwijnen, maar de sporen van de kleimijnen die ik tijdens excursies naar Cornwall en China heb gezien, kun je nog in het landschap terugvinden."