Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Podcast-serie van ArtEZ Alumna Dieuwke Slump

  • Theater
  • Docentenopleiding
  • Onderzoeken

De komende vier weken publiceert ArtEZ studium generale een nieuwe podcast mini-serie, gemaakt door ArtEZ Alumna Dieuwke Slump (docent theater). Voortbordurend op haar scriptie maakte ze de podcast 'Eventually I'd have to disappear. Podcast on the traces we leave behind as artists and how to work with them ethically, philosophically, artistically'.

Podcast-serie van ArtEZ Alumna Dieuwke Slump

In elke aflevering van deze podcast nodigt Dieuwke een gast uit om met haar mee te praten over hun archief. In de eerste aflevering praat Dieuwke met de controversiële kunstenaar, activist en artistiek leider van NT Gent Milo Rau over het verschil tussen kunst en activisme, het nooit eindigende project van deconstructie en toneelstukken als sporen van een revolutie. Verder in deze aflevering: een 13-jarige leert hoe deep listening een fysieke activiteit is en de geweldige muziek van Warner Slump. 

In de tweede aflevering gaat Dieuwke in gesprek met Anna Schlooz, afgestudeerd aan ArtEZ als docent theater, die nu autonome kunst-performance studeert in Gent. In de derde aflevering gaat Dieuwke in gesprek met Fonge Frieling die docent theater studeert aan ArtEZ en artistiek directeur is van theatergezelschap TG Signum. En in de vierde aflevering gaat Dieuwke naar Pakhuis de Zwijger om te praten met Peggy Bouva en Maartje Duin, die samenwerkten aan de podcast ‘De plantage van onze voorouders’. 

Dieuwke ziet de afleveringen als kleine kunstwerkjes, die ze aanvult met klanken en voice-overs. Ze gelooft dat het in deze tijd belangrijk is om naar onze geschiedenis te kijken en hoe we die herinneren: welke verhalen worden verteld en welke worden vergeten, want dat bepaalt ons heden en onze toekomst. Hoe kunnen wij als kunstenaars daar creatief en radicaal mee omgaan? Wat kunnen we bijdragen aan dit gesprek, door ons bewust te zijn van ons eigen archief en door artistieke ingrepen te doen om meer ruimte te creëren voor verschillende stemmen, verhalen en perspectieven? 

Luister de eerste aflevering via de website van ArtEZ studium generale of zoek Radio ArtEZ op in je favoriete podcast app.